Barcelona

La meitat de tots els robatoris de cable de coure a Espanya s'han fet a Catalunya

De gener a octubre d'aquest any, Adif ha presentat més de 350 denúncies per actes vandàlics a la xarxa ferroviària catalana, sobretot pel robatori d'aquest material

RedaccióActualitzat

La meitat de robatoris de cable de coure d'aquest any a Espanya s'han registrat a Catalunya. De gener a octubre, Adif ha presentat més de 350 denúncies per actes vandàlics a la xarxa ferroviària catalana, sobretot pel robatori d'aquest material.

Aquest dimarts, un nou robatori de cable a Mollet del Vallès ha paralitzat gran part del trànsit ferroviari a l'àrea metropolitana. El cable de coure és un producte molt atractiu pels lladres pel seu elevat preu. La tona d'aquest material es ven per sobre els 3.500 euros i pot arribar fins als 4.200.

La directora del gremi de recuperació, Victòria Ferrer, ha explicat a Catalunya Ràdio que des del mercat negre es blanqueja el material robat amb uns sistemes que fan impossible determinar-ne la procedència.

"Quan algú va a robar coure és fàcil que l'acabi portant en aquest garatge d'il·legals per dir-ho d'alguna manera. Aquest garatge d'il·legals quan té un cert volum, li pot fer un procés: el pot triturar, pelar... i aleshores el ven a alguna persona que sigui legal."

Tot i així, els recuperadors ja estan en alerta per evitar comprar cable robat. Segons la directora del gremi de recuperació, els cables de Renfe són molt més gruixuts i difícilment són d'ús particular. Això ha permès que molts recuperadors identifiquin fàcilment el cable robat i n'evitin la compra.

En molts casos, el material robat s'acaba enviant a l'Europa de l'Est per carretera.

Anar al contingut