Més de 200 immigrants han arribat aquest dimecres a les costes del sud d'Itàlia.
Més de 200 immigrants han arribat aquest dimecres a les costes del sud d'Itàlia.
Brussel·les

La immigració irregular a la UE es triplica en els primers quatre mesos de l'any

El director adjunt de Frontex, Gil Arias, creu que les arribades irregulars arribaran a "nivells molt alts" a l'estiu

Actualitzat

L'entrada il·legal d'immigrants per la frontera sud del Mediterrani s'ha triplicat en els primers quatre mesos d'aquest any. L'Agència Europea de Control de Fronteres, Frontex, ha alertat aquest dimecres d'un "increment dràstic" de la pressió migratòria. Entre gener i abril d'aquest any, el nombre d'arribades irregulars a la Unió ha arribat a 42.000, més del triple que en els quatre primers mesos de 2013.

"Els primers quatre mesos d'aquest any han presentat les xifres més elevades d'entrades irregulars dels darrers cinc anys, amb l'excepció de la primavera àrab el 2011", ha assenyalat el director adjunt de Frontex, Gil Arias, durant la presentació de les xifres. Tot plegat, fa creure "que el nombre de deteccions d'arribades irregulars seguirà creixent i assolirà nivells molt alts a l'estiu, quan creuar el mar és més fàcil que ara", ha afegit.

La principal ruta és la del Mediterrani central, entre Líbia i Itàlia, però també destaca la zona de Ceuta i Melilla, on entre el gener i l'abril han arribat més de 2.200 immigrants, un 200% més que en el mateix període del 2013. En el cas de les dues ciutats-estat espanyoles, on només el mes de març s'han detectat 1.112 intents d'entrada (la xifra més alta des que Frontex recull dades), Arias considera que l'augment de la pressió a la frontera terrestre es deu al fet que els immigrants han vist aquesta via com una alternativa arran de l'increment de les patrulles marítimes i que el Marroc ha evitat sortides des de les seves costes.

Itàlia, el país més exposat

La major part dels intents d'entrar a Europa s'han concentrat a Itàlia, on se n'han detectat 25.000, més de la meitat de les comptabilitzades durant tot el 2013 en aquesta àrea, 40.000.

Justament Itàlia, on aquest dimecres a la matinada han arribat dos centenars d'immigrants, ha llançat un crit d'alarma. Roma ha reclamat solucions a escala europea i ha amenaçat d'obrir les portes perquè els nouvinguts puguin marxar del país i instal·lar-se allà on vulguin de la UE.

Pel que fa al país d'origen dels immigrants, Frontex indica que la majoria procedeix de Síria, tot i que també s'ha detectat un augment dels immigrants originaris d'Eritrea.

 

Anar al contingut