Els mandataris sota el retol de la cimera.
La cimera de la reforma.
Panamà

La Cimera Iberoamericana comença a Panamà amb l'absència de 9 mandataris

La Cimera Iberoamericana comença a Panamà amb l'absència de 9 mandataris. El rei Joan Carles s'ha disculpat per la seva absència amb un missatge de vídeo que s'ha emès en la cerimònia inaugural. Un dels objectius de la reforma de la cimera és fer-les més àgils i molt menys protocol·làries.

RedaccióActualitzat

Aquesta nit ha començat a Panamà la XXIII Cimera Iberoamericana, una cimera molt descafeïnada per les grans absències. Fins a 9 caps d'Estat o de govern han declinat per un o altre motiu assistir-hi.

Les cimeres iberoamericanes fa anys que van a la baixa, entre altres coses, per la consolidació d'altres organismes llatinoamericans d'integració regional. Però a la cita de Panamà s'ha constatat més que mai aquesta devaluació perquè a les baixes habituals s'hi han sumat països tan destacats com Brasil, l'Argentina o Xile, o els més crítics com Bolívia, Equador i Veneçuela fins a sumar nou absències.

Un altre dels grans absents és el rei Joan Carles, que havia assistit a les 22 cimeres anteriors i que aquesta nit ha intervingut per vídeo a la inauguració, on ha expressat la voluntat e ser a la de l'any vinent a Mèxic. El monarca espanyol encara es recupera de l'última operació al maluc. Sí que hi han anat Mariano Rajoy i el príncep Felip, que ha assistit a alguns actes com a convidat però no com a representant del rei ja que la cimera és només per a caps d'Estat i de govern.

Tant el monarca com el president del govern espanyol aposten pel canvi i la modernització de les conferències iberoamericanes. Rajoy ha dit que considera "un encert que la cimera de Panamà sigui considerada la cimera de la reforma" i ha afegit que "cal el nou impuls d'una renovació per adaptar-se als canvis als nostres països i a l'esfera internacional".

Un dels objectius de la reforma de la cimera és fer-les més àgils i molt menys protocol·làries perquè els mandataris iberoamericans puguin dedicar més temps al diàleg directe. Fins ara només s'hi dedica una estona abans de la conclusió al fòrum.

Anar al contingut