La compra per sorpresa d'un 9,9% d'accions de Telefónica ha convertit STC en el seu primer accionista (EFE)

La Casa Reial es desmarca de la irrupció saudita a Telefónica i nega que en sabés res

El rei Felip VI busca allunyar-se del seu pare, amb forts vincles amb l'Aràbia Saudita, i que fa uns anys probablement hauria estat al corrent de l'operació

RedaccióActualitzat

El desembarcament de l'Aràbia Saudita a Telefónica ha provocat tant rebombori que fins i tot la Casa Reial espanyola se n'ha volgut desmarcar, tenint en compte els seus lligams històrics amb les monarquies del Golf.

Aquest matí, i davant les consultes d'alguns mitjans, La Zarzuela ha volgut deixar constància que el rei Felip VI desconeixia l'operació i no va rebre cap avís previ per part de la companyia saudita STC.

Fonts properes a la Casa Reial asseguren que l'operació s'ha regit per paràmetres merament econòmics i no polítics.

Les bones relacions amb la monarquia saudita es remunten a l'etapa del rei Joan Carles, esquitxat per acusacions de pagaments i comissions per l'AVE a la Meca, que la Fiscalia va acabar arxivant.

Per això, el rei Felip VI busca allunyar-se del seu pare, qui fa uns anys hauria estat pràcticament impossible que no estiguès al corrent de l'operació.


Un vincle històric i pesat

El rei emèrit, instal·lat a Abu Dhabi, ha mantingut durant dècades un estret vincle amb la monarquia de l'Aràbia Saudita, un país acusat de constant vulneració dels drets humans.

El 2018, va ser la primera alta personalitat d'Occident que va fotografiar-se públicament amb el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, després de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi. Se'l considera l'autor intel·lectual.

En matèria econòmica, a més de rebre suposats pagaments opacs, durant anys va estrènyer llaços amb empresaris com Mohamed Eyad Kayali, patrocinador de la famosa cacera a Botswana, que a posteriori va suposar la seva renúncia al tron.

Una compra per sorpresa

L'adquisició d'accions de l'operadora espanyola per part de STC també va sorprendre el govern espanyol, que tenia la potestat d'autoritzar la compra d'accions de la companyia, en el cas que haguessin arribat a un 10%.

Però STC ha comprat el 9,9?% de les accions justament per evitar aquest control, tot i que Telefónica és una empresa estratègica per a l'economia estatal.

El grup saudita va anunciar aquest dimarts la compra d'aquesta participació per un import total de 2.100 milions d'euros.

Aquest 9,9% l'ha convertit en el primer accionista de Telefónica, davant del BBVA, que compta amb un 4,87%; BlackRock, amb el 4,48%, i CaixaBank, que té el 3,5%.

El grup saudita, que és la referència al seu país tant en telecomunicacions com en els desenvolupaments de 5G o intel·ligència artificial, ha anunciat en un comunicat que la seva inversió és "a llarg termini".

A més, d'entrada ha mostrat la seva confiança tant en l'estratègia de Telefónica com en el seu equip directiu, dirigit per José María Álvarez-Pallete.

El valor actual en borsa de Telefónica és de 21.330 milions d'euros i STC assegura que "no té intenció d'adquirir control o participació majoritària" en el grup espanyol.

 

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaCasa Reial espanyola
Anar al contingut