Aràbia Saudita

Macron trenca l'aïllament diplomàtic occidental al príncep saudita Bin Salman

El president francès rebutja les crítiques per visitar el palau reial saudita i diu que ho fa per preservar la pau i l'estabilitat a l'Orient Mitjà

Actualitzat

La breu gira que està fent el president de França, Emmanuel Macron, pels països del Golf ha generat polèmica i divisions d'opinions a França. Macron ha estat el primer president occidental a trencar l'aïllament diplomàtic al príncep hereu saudita Mohamed bin Salman, l'home fort del regne.

L'ONU considera Bin Salman l'home que va ordenar la mort i l'esquarterament del periodista crític Jamal Khashoggi el 2018. I Amnistia Internacional l'ha batejat com el "príncep assassí".

La foto amb Mohamed bin Salman és compromesa per a Emmanuel Macron. Però el president francès justifica la trobada dient que busca nous acords comercials, i que França no pot deixar de parlar amb la principal potència de la zona si vol seguir desenvolupant un paper estratègic i humanitari:

"L'Aràbia Saudita va organitzar el G20 fa més d'un any i tots els líders del G20 hi érem. Siguem honestos amb nosaltres mateixos. A més, qui pot pensar per un segon que estem ajudant el Líban, que estem preservant la pau, l'estabilitat a l'Orient Mitjà en què estem treballant, si no parlem amb l'Aràbia Saudita?"

Macron i Bin Salman han parlat aquesta tarda amb el primer ministre libanès per intentar trobar una solució a la crisi oberta entre Beirut i Riad, després que Riad va expulsar l'ambaixador libanès perquè un membre de l'executiu libanès va criticar la intervenció militar liderada per l'Aràbia Saudita al Iemen. Les Nacions Unides demanen que es posi fi a una guerra que ha causat la mort de 10.000 nens, segons l'Unicef, des del 2015.

Macron ha tancat contractes armamentístics milionaris amb les potències del Golf Pèrsic
Macron ha tancat contractes armamentístics milionaris amb les potències del golf Pèrsic (EFE/ Palau reial Saudita)

Però a banda de l'estabilitat a l'Orient Mitjà, hi ha els acords comercials entre els dos països. L'Aràbia Saudita és el primer client de la indústria armamentística francesa i Macron intenta encarrilar nous contractes. N'acaba de segellar un amb els Emirats Àrabs per un valor de 17.000 milions d'euros, el més important de la història de la República Francesa. El contracte inclou la compra de 80 avions de combat Rafale, 12 helicòpters i altre material de defensa.

Macron també ha aconseguit acords de cooperació per desenvolupar l'hidrogen com a font d'energia, el projecte d'un segon vehicle d'exploració (ròver) que enviarà l'Aràbia Saudita a la Lluna i la pròrroga de 10 anys de la col·laboració amb el Museu del Louvre d'Abu Dhabi.

Macron s'emporta a París un contracte de 17.000 milions d'euros, el més important de la història de França
Macron s'emporta a París un contracte de 17.000 milions d'euros, el més important de la història de França (EFE/ Palau reial Saudita)

Conscient que els acords amb les monarquies àrabs poden deixar una taca difícil de portar en època electoral, Macron s'ha reservat un altre titular. Per presentar-lo al costat de Qatar, amb qui ha obert un corredor humanitari per evacuar més de 400 afganesos amenaçats pels talibans.

 

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaFrançaJamal KhashoggiEmmanuel Macron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut