La bretxa salarial entre homes i dones a Catalunya és del 26%, la més alta des del 2008

A tot el món es calcula que la bretxa salarial no es podrà tancar fins d'aquí un centenar d'anys

RedaccióActualitzat

La bretxa salarial entre homes i dones a Catalunya és del 26 per cent, la més alta des del 2008, tenint en compte el salari anual brut. Així ho recull un informe de Comissions Obreres per denunciar que encara queda molta feina per fer en temes d'igualtat de gènere.

El sindicat denuncia que les dones cobren anualment 7.000 euros menys que els homes. Una diferència que s'eixampla amb les pensions, on la bretxa arriba al 39 per cent.

Això té molt a veure amb el major pes que tenen els contractes a temps parcial entre les dones. Però si comparem els guanys per hora treballada, veiem com les dones també cobren un 16% menys que els homes.

 

 

La bretxa salarial pràcticament no s'ha reduït en 10 anys

De fet, a tot Espanya les distàncies salarials entre tots dos sexes amb prou feines s'han reduït en deu anys, tot i que els sous han augmentat.

  • L'ANY 2007, les dones cobraven 16.944 euros anuals de mitjana, 5.836 euros menys que els homes, un 25,6% de bretxa salarial
  • L'ANY 2016, les dones cobraven 19.745 euros anuals de mitjana, 5.982 euros menys que els homes, un 23,2% de bretxa salarial.

I aquest és un dels principals problemes de la desigualtat en l'àmbit laboral, segons el sindicat. Un problema que comporta conseqüències greus en les dones a nivell "econòmic, social, laboral, familiar i de salut" segons apunta Ana Bujaldón, presidenta de la federació de dones directives FEDEPE.

♦ Retrat de la desigualtat laboral entre homes i dones

La bretxa salarial, també un fenomen europeu

A la Unió Europea, la diferència salarial entre homes i dones era del 16,3% el 2015. Per cada euro que guanyava un home, una dona ingressava 84 cèntims.

La majoria de països també han vist com la diferència de salaris s'ha reduït en els últims cinc anys, en alguns de manera més pronunciada que a Espanya. Destaca Bèlgica, on la bretxa ha disminuït un 4% en aquest període i se situa en el 6,5%.

A l'altra banda de la balança hi ha països com Eslovènia, on ha pujat set punts fins al 8%.

Fins a 170 anys per tancar la bretxa salarial

A tot el món, les desigualtats s'agreugen i es calcula que les dones trigaran 170 anys a tancar la bretxa salarial amb els homes. Segons les estimacions de l'Informe Global de la Bretxa de Gènere 2016 del Fòrum Econòmic Mundial --que mesura aspectes econòmics, polítics, educatius i de salut--, les dones hauran d'esperar fins al 2186 per aconseguir aquesta igualtat.

Un repte que en l'última edició de l'informe s'allunya una mica més respecte el 2015, quan es preveia que la bretxa econòmica entre gèneres es podria acabar 53 anys abans.

L'Organització Internacional del Treball es mostra una mica menys negativa i alerta que caldran 70 anys per equilibrar sous per raó de gènere.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut