Kíev

Intensos combats a l'est d'Ucraïna malgrat la imminència de l'alto el foc

Els rebels pro russos i el govern de Kíev s'acusen mútuament de continuar la guerra, mentre que la UE manté la pressió sobre Rússia i no descarta més sancions

RedaccióActualitzat

Quan falten menys de 12 hores per a l'entrada en vigor aquesta mitja nit de l'alto el foc pactat a la cimera de Minsk, almenys 28 persones han mort a l'est d'Ucraïna. Els rebels pro russos i el govern ucraïnès s'han acusat mútuament d'haver continuat la guerra. L'ambient, sobre el terreny, no fa pensar que s'estigui a prop d'una solució al conflicte.

El president ucraïnès, Petró Poroixenko, ha dit que els bombardejos dels rebels contra els civils són atacs contra els acords de Minsk, i ha acusat Rússia d'haver augmentat significativament l'ofensiva contra Ucraïna. El govern de Kíev ha denunciat la mort de 8 persones, la majoria personal civil dels serveis d'assistència, a causa de l'activitat militar dels separatistes.

Els rebels asseguren que els bombardejos sobre Lugansk han causat la mort de quatre civils i n'han ferit 4 més, mentre que el foc d'artilleria hauria causat algunes víctimes entre els rebels.

Enmig d'aquest clima de denúncies mútues i desconfiança entre les parts, el Kremlin ha anunciat que es manté el contacte entre els líders de França, Alemanya, Rússia i Ucraïna.

Tot i l'anunciat alto el foc, els líders comunitaris han decidit mantenir la pressió sobre Rússia amb les sancions. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assegurat que no es descarten noves sancions si la iniciativa de pau fa aigües: "Som conscients que encara s'han de fer molts esforços. Totes les possibilitats estan obertes. Si funciona, hi donarem suport, però si fracassa no descartem imposar noves sancions".

L'acord de Minsk és un full de ruta de 13 punts. El primer punt és l'alto al foc. El segon, la retirada d'armament pesant per part de les dues parts. Però no pas de forma equitativa: les tropes ucraïneses han d'anar 25 quilòmetres més enllà de les seves posicions actuals, i els separatistes, on eren al setembre. Al mig, una zona desmilitaritzada.

En el terreny politic s'ha definit una reforma constitucional aquest any per a la descentralitzacio d'Ucraïna. Amb una autonomia específica per a les regions de Donetsk i Lugansk.

La desconfiança entre les parts, les forces fidels a Kíev i els separatistes, però, fa molt fràgil el document.

Com viu l'arribada de l'alto el foc la població civil

La població civil viu l'arribada de l'alto el foc amb molt escepticisme. A primera línia s'ha endurit la lluita. A la ciutat portuària de Mariúpol hi ha forts combats i també al centre de Donetsk. Aquesta ciutat està pràcticament deshabitada.

La gent ja fa temps que està cansada de la guerra. Els falta el més bàsic per viure, l'electricitat i l'aigua, per exemple. I per tant, fer una vida normal es fa impossible.

El foc de morter ressona contínuament. Demà al matí ja no s'hauria de sentir. Però els habitants d'aquestes ciutats en guerra són escèptics i la majoria pensen que les coses seguiran igual.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut