Minsk

Acord per a un alto el foc a Ucraïna a partir de diumenge

Els líders de Rússia, Ucraïna, França i Alemanya consideren que l'acord global de la cimera és un primer pas per a una sortida pacífica del conflicte

RedaccióActualitzat

Un alto el foc a Ucraïna entrarà en vigor a les zero hores de diumenge, segons el president rus, Vladímir Putin. És el punt principal d'un acord global anunciat per separat pels quatre líders que han participat en les negociacions de pau, unes negociacions que han durat 17 hores i que han mantingut els líders reunits durant tota la matinada.

En una declaració escrita conjunta, Putin, el president ucraïnès Petró Poroixenko, el françès François Hollande i l'alemanya Angela Merkel han assegurat que el grup de contacte, que inclou els rebels prorussos, han signat també un document sobre el full de ruta que cal seguir per aconseguir una pau definitiva.

Poroixenko ha matisat que tot plegat s'ha fet enmig d'una gran tensió. Ha dit que "no ha estat gens fàcil" consensuar aquest pacte. El president ucraïnès ha assenyalat que els havien plantejat condicions inacceptables: concessions, retirades". Ha remarcat, en tot cas, que Ucraïna "no ha cedit davant l'ultimàtum" i que ha imposat la seva posició que "l'alto el foc ha d'establir-se sense cap mena de condicions prèvies".

Hollande ha recordat que encara queda molta feina per fer. El president francès ha confirmat l'alto el foc i una solució política global. Per la seva banda, Angela Merkel ha dit que l'acord obre l'esperança per a una pau definitiva. Ha reconegut, però, que no es fa "cap il·lusió" perquè queden "grans obstacles" per superar.

Segons les dades de l'ONU, més de 5.300 persones, entre combatents i civils, han mort en gairebé 10 mesos de conflicte armat a les regions orientals d'Ucraïna.

Als Estats Units, mentrestant, es manté el debat sobre l'opció d'armar les tropes ucraïneses, però de moment enviaran militars per entrenar-les. El Pentàgon hi enviarà uns 600 soldats per entrenar les tropes locals i millorar la seva capacitat de defensa. Els ensenyaran sobretot a defensar-se d'atacs d'artilleria i del llançament de coets, i a defensar carreteres i posicions estratègiques.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut