La nova empresa que farà el servei de handling de les aerolínies del grup IAG a vuit aeroports, inclòs el de Barcelona el Prat
La nova empresa que farà el servei de handling de les aerolínies del grup IAG a vuit aeroports, inclòs el de Barcelona el Prat

Iberia i els sindicats acorden crear una nova empresa de handling i tanquen el conflicte

L'acord inclou la sortida de 1.727 treballadors mitjançant baixes incentivades i prejubilacions

Iberia tanca amb els sindicats un acord per crear una nova empresa que farà el servei d'autohandling de les aerolínies del grup als aeroports on la companyia espanyola va quedar fora del concurs d'Aena dels serveis de terra.

En l'últim concurs d'Aena per gestionar els serveis de terra als aeroports de la seva xarxa, Iberia va quedar fora dels vuit principals aeroports, inclòs el del Prat. Dels més importants, Iberia només va conservar la gestió del de Madrid Barajas.

Els treballadors demanaven que l'aerolínia s'autogestionés el servei, tal com permet Aena, abans d'entrar a formar part de la plantilla de les noves empreses als aeroports on havia perdut el concurs. Era la petició que feien els sindicats per tancar un conflicte que fa setmanes que dura i que es va concretar en quatre jornades de vaga coincidint amb l'operació tornada de les vacances de Nadal.

Després de la vaga, Iberia va proposar la creació d'una nova empresa dins del grup IAG on els treballadors conservaran les mateixes condicions laborals. IAG és l'empresa matriu de British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus, LEVEL, IAG Loyalty i IAG Cargo.
 

Més de 1.700 baixes i prejubilacions

L'acord també inclou la sortida de 1.727 treballadors, que marxaran de l'empresa de forma voluntària mitjançant baixes incentivades o prejubilacions fins al 31 de desembre del 2026.

Els representants sindicals destaquen que l'acord permetrà mantenir els drets dels treballadors als vuit aeroports, inclòs el del Prat. Els treballadors procedents d'Iberia que passin a formar part de la nova empresa mantindran l'antiguitat i altres condicions laborals, com si continuessin treballant a l'aerolínia.

Els treballadors procedents d'Iberia que passin a formar part de la nova empresa mantindran l'antiguitat i altres condicions laborals
Els treballadors procedents d'Iberia que passin a formar part de la nova empresa mantindran l'antiguitat i altres condicions laborals (ACN/Lluís Sibils)

Segons l'aerolínia, amb l'acord s'evitarà la sortida per subrogació d'uns 4.000 treballadors de l'empresa.

Dijous, Iberia va donar un ultimàtum als treballadors perquè es pronunciessin en un termini màxim de 24 hores sobre si acceptaven la creació de la nova empresa o no. En cas contrari, els treballadors dels tres primers aeroports on s'havia de fer el trasllat de la llicència --Bilbao, Màlaga i Alacant-- passarien a ser subrogats per les empreses adjudicatàries.

 

ARXIVAT A:
AeroportsAeroport del Prat
Anar al contingut