Una imatge d'arxiu del moel d'avió Boing 787 que ha tingut una caiguda sobtada en ple vol cap a Nova Zelanda (Europa Press)

"Gent al sostre i volant pels aires": un ensurt en un vol a Nova Zelanda causa 50 ferits

Durant el trajecte de Sidney a Auckland, l'avió ha caigut bruscament gairebé 100 metres

RedaccióActualitzat

Els 263 passatgers i els 9 tripulants del vol Latam L800, entre Sidney i Santiago de Xile, van tenir l'ensurt de la seva vida quan abans de fer escala a Auckland, a Nova Zelanda, l'aparell va caure sobtadament dels 41.000 peus als 40.692, uns 100 metres, de cop, segons va registrar la web Flightradar. 

L'incident va causar ferides a unes 50 persones, una de les quals de caràcter greu, mentre que la resta s'han fet cops, talls i contusions lleus i moderades. 

Les autoritats aeronàutiques de Xile, seu de la companyia Latam Airlines, amb la Comissió d'Investigació d'Accidents Aeris de Nova Zelanda (TAIC) han ordenat confiscar la gravadora de veu de cabina i la gravadora de dades de vol, --les conegudes com a caixes negres-- per determinar què va passar i si va ser "una fallada tècnica" el que va provocar que el Boeing 787-9 Dreamliner es precipités.

Un dels testimonis diu que en desembarcar a Auckland el pilot de l'avió li va dir que de cop tot s'havia apagat i al cap de pocs segons havia tornat.

 "El meu quadre d'instruments es va quedar negre. Es va tallar com un, dos segons, i es va tornar a il·luminar."

Un nou cas que afecta un aparell de Boeing que ja està sota la lupa després de registrar diverses fallades tècniques els últims mesos. 

"Persones al sostre i gent volant"

Entre els passatgers que aquest dilluns anaven a l'avió, qui va preguntar al pilot va ser Brian Adam Jokat, un viatger canadenc de 61 anys que viu al Regne Unit quan no volta pel món. Explica que dormia quan es va despertar de cop i el seu company, dos seients més enllà, era al sostre de la cabina.

"Em vaig despertar vaig mirar i era al sostre, i vaig pensar que somiava. Miro cap amunt i ell està estirat de cap per avall mirant-me. I vaig mirar cap endavant i hi havia un altre noi al sostre, hi havia dues persones volant per l'aire, travessant els passadissos..."

Durant uns instants difícils de quantificar, l'avió es va precipitar al buit, i de cop tot es va recuperar. Aleshores, explica Jokat, tots els que eren a dalt flotant, van caure:

"Van caure directament del sostre sobre els seients, els reposabraços... Ell es va fer mal a les costelles i un altre es va fer un tall bastant lleig al braç, un altre home va rebre cops al cap amb les plaques de plàstic del sostre que es van trencar, de manera que es podien veure tots els cables de l'avió de dalt."

Per sort per a Jokat, com que estava dormint, anava lligat i no es va moure del seu seient al costat de la finestreta: "Vaig quedar ple de vi negre per sobre, i per tota la cabina hi havia coses per tot arreu, però a part d'això... al meu voltant la gent cridava i cridava de dolor i espantada."

El sostre de la cabina esbotzat pels cops de les persones que hi van xocar (Reuters/Brian Adam Jokat)

Un altre passatger, Lucas Ellwood, diu que en el seu cas va conservar la calma: "Vaig ajudar a oferir els primers auxilis a qui hi havia prop meu". 

"Tot es va congelar", relatava una altra passatgera al diari New Zealand Herald, que va recollir diversos testimonis quan van aterrar. Clara Azevedo, de 28 anys, deia: "Vaig pensar que estàvem a punt de morir". Jacob Thompson, un australià de 33 anys, es va clavar un cop al cap mentre la seva parella "sortia projectada pel passadís", diu. 

Jokat diu que el morro de l'aparell es va inclinar cap avall i mirant per la finestra va pensar: "D'acord, això és, ja ho saps: ja està, ja hem acabat".
 

No van ser turbulències 

En el que tots semblen coincidir és que l'incident que la companyia Latam Airlines defineix com una "forta sacsejada" no va ser conseqüència de cap turbulència. "No vam tenir la sensació de turbulència", diu Thompson. Jokat afegeix que va ser de cop i volta:  

"No hi va haver turbulències, no hi va haver res abans, només una caiguda forta." 

El viatge havia estat plàcid fins aleshores, i per això va sorprendre tothom, "molts passatgers estaven drets o estirant les cames", comenta.

Els fets van passar en l'espai aeri internacional i durant els tres quarts d'hora de viatge fins a Auckland van continuar de la mateixa manera, sense que es repetís l'ensurt. Durant aquest temps, metges i sanitaris que hi havia entre el passatge, amb el material de les farmacioles, van anar fent les primeres cures als ferits, entre els quals hi havia membres de la tripulació. 

Un dels ferits arran de la caiguda sobtada de l'avió en ple vol (Reuters/Brian Adam Jokat)

Estat dels ferits i retorn a casa

A Auckland, 50 persones van ser ateses pels serveis d'emergència i 13 van ser traslladades a diferents hospitals. La companyia Latam Airlines ha detallat que es tracta de 10 passatgers --dos de Nova Zelanda, 4 australians, dos brasilers, un xilè i un francès-- i 3 tripulants. La majoria han estat donats d'alta. Quatre han quedat ingressats amb ferides "importants", segons han informat les autoritats sanitàries de Nova Zelanda (Te Whatu Ora). 

Un dels paramèdics ajudant els ferits de l'avió de Latam a Auckland (Reuters/Brian Adam Jokat)

El vol L800 entre Sidney i Santiago de Xile amb escala a Auckland és molt popular, sobretot per als milers d'immigrants llatinoamericans que es desplacen als seus països d'origen. Per això molts dels passatgers encara estan en trànsit i els han donat allotjament en 10 hotels de la ciutat.

Aquest dimarts embarcaven per acabar el trajecte fins a casa. Alguns encara fortament impactats per l'ensurt de dilluns, com Janet Baker, que viu al Perú, que confessava que no ha pogut dormir. Deia que estava aterrida per haver de volar tan aviat després de l'incident, "però he d'arribar a casa". El mateix comentava Larry Reef, un colombià que tornava de deixar la família a Austràlia i que estava ansiós pel vol: "però he de tornar a la feina".
 

Latam es disculpa per les "molèsties"

La companyia ha enviat un missatge de disculpes als passatgers del vol: "Latam lamenta profundament les molèsties que aquesta situació hagi pogut ocasionar als seus passatgers, i reitera el seu compromís amb la seguretat com a prioritat en el marc dels seus estàndards operatius". Però el missatge no ha satisfet alguns viatgers, que, com Clara Azevedo, han explicat als mitjans locals que s'han sentit desatesos. "Només ens han donat una hamburguesa del McDonalds".

La companyia, de moment, no ha parlat de reemborsar el cost del bitllet, només de la voluntat de fer-se càrrec de les despeses que no han estat cobertes, amb la presentació de comprovants. 

ARXIVAT A:
AeroportsXileAustràliaNova Zelanda
Anar al contingut