Madrid

Els quatre detinguts culpen l'imam de Ripoll i diuen que es volia immolar

En la seva declaració davant del jutge de l'Audiència Nacional, els detinguts han confirmat que tenien la intenció de posar bombes contra monuments de Barcelona

Actualitzat

Els quatre membres de la cèl·lula jihadista que va atemptar contra Barcelona i Cambrils han responsabilitzat l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, de ser el responsable i instigador dels atacs. En la seva declaració davant del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, els quatre joves han explicat que Es Satty, mort en l'explosió del xalet d'Alcanar, els havia dit que es volia immolar amb explosius.

El testimoni més valuós per a la investigació ha estat el de Mohamed Houli Chemlal, el jove de 21 anys que va quedar ferit a l'explosió de la casa d'Alcanar. Segons ha dit, feia dos mesos que coneixia els plans de l'imam i a la casa es dedicaven a la fabricació i manipulació d'explosius.

Atacs contra monuments

El detingut s'ha ratificat davant del jutge en la declaració que va fer davant dels Mossos d'Esquadra, als quals va proporcionar informació clau per a la investigació dels atemptats. Houli ha reconegut que la intenció de la cèl·lula era posar bombes contra "monuments" de Barcelona, sense donar cap nom en concret. També ha indicat que l'imam de Ripoll els havia explicat que es volia immolar.

Houli, el primer a declarar, ha explicat que, des del xalet d'Alcanar, preparaven "un o diversos" atemptats imminents contra monuments de Barcelona. El ferit en l'explosió d'Alcanar també ha confirmat que la cèl·lula planejava un atemptat més gran que es va frustrar amb la detonació a la casa d'Alcanar.

El jove no ha donat detalls sobre la procedència de les més de 100 bombones de butà i tampoc sap com es va produir l'explosió perquè, segons ha explicat, en aquell moment ell era al porxo de la casa recollint els plats després de sopar.

El detingut, a qui s'ha preguntat específicament per les seves activitats durant els mesos previs a l'atac, ha assenyalat que, personalment, la seva intenció era realitzar els atacs de nit, de manera que causés els menors danys personals possibles. A banda dels dotze membres de la cèl·lula que estan detinguts o morts, Houli no ha involucrat ningú més davant del jutge.

Oukabir pensava que la furgoneta era per a una mudança

Un altre dels detinguts, Driss Oukabir, ha assegurat que no té cap vinculació amb els atemptats. Oukabir, el nom del qual apareixia com el llogater de la furgoneta que va atropellar mortalment 13 persones a la Rambla, ha reconegut que va llogar el vehicle. Tot i que en un primer moment va assegurar que el seu germà li havia robat la documentació, aquest dimarts ha explicat que la va llogar ell personalment perquè es pensava que era per a una mudança.

Tres dels joves del grup tenien previst anar a viure junts i li van demanar que fos ell qui llogués la furgoneta perquè era el més gran.

Mohammed Aalla, a nom de qui anava el vehicle que conduïen els cinc joves abatuts a Cambrils, també ha assegurat que no té res a veure amb els fets. Alla, el germà del qual va ser abatut al municipi del Baix Camp, ha dit al jutge que el cotxe no és seu i que simplement anava al seu nom "per un tema d'assegurances".

El quart dels implicats, Salah El Karib, ha reconegut que va vendre bitllets d'avió per anar al Marroc a Driss Oukabir i a l'imam des del locutori que té a Ripoll. Ara bé, assegura que desconeixia completament els plans dels terroristes i que ho va fer només com a negoci.

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha decretat aquest dimarts presó incondicional per a Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir i llibertat provisional per a Mohamed Aalla, i ha prorrogat 72 hores la detenció a Salah El Karib, a l'espera de fer més comprovacions.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut