Bastian Obermayer i Frederik Obermaier, els dos periodistes alemanys que van iniciar la investigació sobre els "papers de Panamà"
Bastian Obermayer i Frederik Obermaier, els dos periodistes alemanys que van iniciar la investigació sobre els "papers de Panamà"
Munic

Els periodistes que van revelar els "papers de Panamà" criden a investigar Trump

Frederik Obermaier i Bastian Obermayer demanen en un article a "The Guardian" que els mitjans de comunicació uneixin esforços davant l'"amenaça" que creuen que suposa la presidència de Trump

Actualitzat

Frederik Obermaier i Bastian Obermayer, els dos periodistes alemanys que van iniciar la investigació sobre els anomenats "papers de Panamà", han demanat que els mitjans de comunicació uneixin esforços davant l'"amenaça" que creuen que suposa la presidència de Donald Trump.

"Va amenaçar la seva oponent demòcrata amb la presó, està fent promeses que ningú no pot complir, està barrejant la família i el govern, està barrejant negocis i govern, està obstruint el control i està combatent la llibertat de premsa"

En un article al diari "The Guardian", els dos periodistes del "Süddeutsche Zeitung" consideren que cal "un nou nivell de solidaritat i cooperació" entre l'anomenat 'quart poder' després que "la primera conferència de premsa a la Casa Blanca contingués bullying, amenaces i acusacions sense proves". És per això que posen com a exemple la investigació dels documents de la companyia Mossack Fonseca, que ells van dur a terme amb la col·laboració del Consorci Internacional de Periodistes (ICIJ):

"Quan vam compartir les dades amb un equip de 400 reporters d'arreu del món, vam unir un alt nombre de periodistes d'investigació que normalment competeixen entre ells. La principal raó per la qual el nostre diari va compartir la història amb la competència va ser senzillament perquè era massa grossa i massa important per fer-ho sols. Ara, una vegada més, ens enfrontem amb una història que és massa grossa i massa important per assumir sols: l'impacte de Donald Trump en la democràcia dels Estats Units"

Els autors reconeixen que una investigació sobre Trump no es pot dur a terme de la mateixa manera que la dels "papers de Panamà", però demanen solidaritat i col·laboració entre els periodistes. El nivell més alt de col·laboració seria, pels dos periodistes, impulsar projectes conjunts entre mitjans. Algunes de les col·laboracions que proposen són els negocis internacionals del president dels EUA i el seu govern "per trobar tots els seus conflictes d'interessos" o els lligams actuals i passats de Trump amb Rússia.

"Trump és ara el president dels Estats Units. Ell és el govern. La feina més noble d'un periodista ha estat sempre examinar el poder del govern, el centre del poder. Això sembla ara encara més important, quan el president actua com un dels oligarques que els periodistes d'investigació investiguem una vegada i una altra"

Anar al contingut