Madrid

Els consellers empresonats van rebutjar la violència davant Lamela

TV3 ha tingut accés als àudios de la declaració en què van posar èmfasi en la seva actitud pacífica per negar el delicte de sedició

RedaccióActualitzat

Els consellers empresonats han explicitat que assumeixen o acaten l'article 155, o no s'hi oposen. Fent això intenten aconseguir que els autoritzin a sortir de la presó preventiva, on són des de fa 19 dies.

TV3 ha accedit als àudios de la declaració que van fer davant la jutge Lamela. En declarar a l'Audiència Nacional tots van posar èmfasi, a preguntes de les defenses, en la seva actitud pacífica. I és que la violència és un element clau en el delicte de sedició que se'ls atribueix, que pot comportar penes de 15 anys de presó.

El delicte de sedició, recollit en l'article 544 del Codi Penal espanyol, diu que "són culpables de sedició aquells que, sense estar dins del delicte de rebel·lió, s'alcin públicament i tumultuosament per impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis o a qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic, el legítim exercici de les seves funcions o el compliment dels seus acords, o de les resolucions administratives o judicials".

 

Aquests són els fragments de les seves declaracions en què ho expliciten:

Oriol Junqueras

"Jo sóc creient i, per tant, qualsevol cosa relacionada amb la violència em sembla fora de lloc."

Jordi Turull

"Per a mi la violència no és justificable en cap condició."

Dolors Bassa

"Jo sóc mestra de l'escola cristiana de Torroella de Montgrí, d'una escola concertada, i els meus principis són contraris a qualsevol violència."

Raül Romeva

"Porto 25 anys militant en l'objecció de consciència, en el pacifisme, en la lluita pels drets fonamentals de forma sempre pacífica i democràtica."

Joaquim Forn

(Pregunta de l'advocat) - Vostè ha promogut, convocat o auspiciat la celebració d'actes violents?

- No, no, els violents no els comparteixo.

Josep Rull

"El meu compromís polític passa per una defensa dels meus ideals, uns ideals legítims, sempre des d'una actuació radicalment pacífica."

Meritxell Borràs

"S'ha de ser, i així soc jo, una persona dialogant, de pau."

Carles Mundó

"La violència no només no és una via, sinó que s'ha de rebutjar expressament sempre i en tot cas."

 

Els recursos són ara damunt la taula de la jutge Lamela, que ja ha enviat l'informe per al traspàs de la causa contra el govern de Puigdemont, els dirigents de l'ANC i Òmnium i l'exmajor dels Mossos. Els pròxims dies, el Tribunal Suprem podria decidir acumular les causes i, precisament per això, tots els consellers han presentat els seus recursos contra la presó incondicional, incloent-hi el vicepresident Oriol Junqueras.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut