Albiach ha deixat de militar a Podem i els Comuns s'han alineat amb Sumar (David Oller/Europa Press)

El trencament Podem-Sumar ressona a Catalunya: els Comuns reclamen l'acta als diputats

La líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha deixat de militar a Podem coincidint amb els últims enfrontaments del partit amb Sumar

Actualitzat

El trencament entre Podem i Sumar oficialitzat aquest dimarts ja ha tingut les primeres conseqüències a Catalunya.

L'endemà de saber-se que els diputats morats passaran al Grup Mixt del Congrés, l'executiva de Catalunya en Comú ha deixat clara la "decepció i tristesa" per la decisió, alhora que ha demanat als diputats electes que tornin la seva acta en un exercici de "coherència" per tal de "respectar la decisió de les urnes".

Segons els Comuns, l'aliança de les forces progressistes era més necessària que mai davant el creixement de les forces d'extrema dreta, que suposen "un risc i una amenaça ben vigents".

"No és moment de posar els interessos de partit o les sigles per damunt dels interessos de la ciutadania", lamenten en una carta que han enviat als inscrits en aquesta formació política.

Des de l'executiva de Catalunya en Comú també retreuen als fins ara socis que amb la seva decisió incompleixen l'acord per presentar-se plegats a les eleccions del 23 de juliol, que va situar la militant de Podem Lilith Vestrynge com a número 4 de la llista per Barcelona.

La madrilenya, que és la secretària d'Organització de Podem, és una dels cinc diputats que han abandonat Sumar i a qui els comuns reclamen que tornin l'acta.

De fet, Verstrynge va ser l'encarregada de trucar a Josep Vendrell, excap de gabinet de Díaz i ara coordinador de la coalició, pocs minuts abans de la compareixença de Podem des del Congrés, per anunciar el trencament. 


La situació al Parlament

Els Comuns també han confirmat, les últimes hores, que la cap de files al Parlament, Jéssica Albiach, va deixar de militar a Podem la setmana passada.

La decisió la va prendre després que el nou full de ruta del partit prohibeixi la doble militància a Podem i als Comuns, en una maniobra dels de Ione Belarra per protegir el seu espai davant l'avenç dels de Yolanda Díaz.

Jéssica Albiach ha deixat la militància a Podem (David Zorrakino/Europa Press)

A la cambra catalana, Podem compta a hores d'ara amb una única diputada integrada al grup d'En Comú Podem.

Es tracta de Yolanda López, una de les dirigents de Podem Catalunya que va deixar la direcció del partit i a qui van obrir un expedient després de signar un manifest reclamant unitat amb Sumar.


Sánchez no hi veu cap perill

La ruptura entre tots dos partits ha estat un dels temes de conversa aquest dimecres al Congrés, durant la commemoració de l'aniversari de la Constitució.

Un dels que s'hi ha referit és el president del govern espanyol, que ha admès que la ruptura entre Podem i Sumar obligarà el PSOE a "negociar més" al Congrés per garantir que prosperi l'agenda del seu executiu.

Pedro Sánchez ha confirmat que el govern també negociarà amb Podem per tirar endavant la legislatura (Alberto Ortega/Europa Press)

Tot i això, Pedro Sánchez considera que no suposa un perill per a l'estabilitat ni creu que posi en risc la legislatura, perquè "el que és important és que tots compartim les conquestes" socials.

Sánchez ha explicat que es va assabentar de la ruptura per la premsa, i que posteriorment va parlar-ne amb la líder de Sumar.

Aquest dimecres, Yolanda Díaz ha reclamat a Podem que "no es confongui d'adversari" ni posi "en perill" les polítiques de l'executiu després d'haver pres una decisió que, a parer seu, genera desafecció política.

Yolanda Díaz ha criticat la decisió de Podem, que creu que genera desafecció política (Alberto Ortega/Europa Press)

Belarra tranquil·litza Bolaños

Per part de Podem, Ione Belarra es va encarregar de trucar al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per assegurar-li que la marxa de Podem al Mixt no posa en risc la legislatura.

La secretària general de Podem li va transmetre que el seu desig és que la legislatura sigui estable, si bé ja el va avisar que la manera de garantir-ho passa per negociar amb els diputats de la formació mesures "valentes i ambicioses".

Fonts del partit han explicat que pretenen incidir en matèries com ara l'habitatge i el feminisme, i estrènyer aliances d'acció parlamentària amb ERC, el BNG i Bildu.

La líder de Podem ha justificat la decisió aquest dimecres des del Congrés (Alberto Ortega/Europa Press)

Des del Congrés, Belarra ha afirmat aquest dimecres que la decisió de passar al Grup Mixt ha estat "difícil" però que no tenien "més remei que fer-ho" si volien mantenir la seva veu "valenta" al Congrés:

"Podem ha passat pàgina. Podem deixa enrere un moment extraordinàriament difícil per a la nostra organització i ara, amb forces renovades, ens posem a complir amb el mandat de la ciutadania, que és treballar per continuar impulsant les transformacions valentes, feministes i ambicioses." 

Pel que fa a les eleccions que hi hagi d'ara endavant i la possibilitat que Podem Euskadi opti per unir-se amb Sumar, Belarra només ha dit que el partit dona suport a les decisions que prenguin les seves respectives direccions autonòmiques.

ARXIVAT A:
En comúUnides PodemJéssica AlbiachCongrés dels DiputatsSumar
Anar al contingut