Galícia

El sector del musclo gallec tem que les restes provocades pels incendis arribin al mar i afectin el marisc

Un cop apagats tots els incendis, no s'ha acabat el perill per a la naturalesa. Mentre el sector del musclo de Galícia pateix perquè les restes de cendra i residus provocats pels incendis no arribin al mar i afectin el marisc, els biòlegs alerten que el procés de recuperació de la massa forestal cremada tardarà entre 6 i 8 anys. També parlen de l'augment del risc d'inundacions a les zones cremades, l'empobriment de la qualitat de les aigües i l'alterament del sòl i el microclima.

Actualitzat

El president del Consello Regulador do Mexillón de Galícia, Ramon de Dios, mostrava la preocupació que existeix en el sector del musclo gallec sobre les repercussions que l'avanç cap als rius i després al mar de les cendres i restes dels incendis poden ocasionar al marisc.

Ha explicat que ara s'ha d'activar el sistema de seguiment de l'evolució de les aigües i estudiar la fórmula de prevenir que arribi la menys quantitat de restes possible als rius i al mar. El president del Consello creu que s'ha de treballar en aquest estudi ja que el perill es pot evitar. També espera que no plogui amb molta intensitat els pròxims dies perquè les restes no siguin arrossegades amb més rapidesa cap als rius.

La Conselleria de Pesca ja ha augmentat els controls en les desembocadures dels rius per estudiar com hi arriben les aigües.

Entre 6 i 8 anys per recuperar el bosc

Mentrestant, els biòlegs gallecs han alertat sobre el que ells anomenen els "efectes silenciosos" dels incendis forestals i han destacat que el procés de recuperació de la massa forestal cremada tardarà entre 6 i 8 anys a causa de la pèrdua de "diversitat i potencial biològic".

Entre els efectes instantanis biològics i ecològics dels incendis assenyalen l'alteració del sòl i el microclima, mentre que els efectes a llarg termini són l'augment del risc d'inundacions i l'empobriment de la qualitat de les aigües.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut