Brussel·les

La Xunta xifra en 77.000 les hectàrees cremades pels incendis a Galícia

El conseller de Medi Rural de la Xunta de Galícia, Alfredo Suárez Canal, ha informat que el balanç provisional del govern gallec sobre les hectàrees cremades pels incendis que han afectat Galícia des del passat 4 d'agost és de 77.000. Aquesta xifra se situa bastant per sota de les 86.000 hectàrees cremades que havia anunciat la Unió Europea. El president gallec, Emilio Pérez Touriño, havia avançat aquest matí que eren 70.000 les hectàrees cremades durant aquests dies a Galícia. Totes aquestes dades, però, queden lluny de les 175.000 que va difondre el PP.

Actualitzat

El conseller de Medi Rural ha apuntat que aquesta xifra encara és "provisional" ja que la Xunta farà una medició sobre el territori dels 40 incendis que han afectat més de 500 hectàrees, amb la qual cosa el marge d'error del balanç és "de més o menys el 5%". Les 77.000 hectàrees cremades que xifra el govern gallec suposen el 2% de la superfície total de la comunitat gallega, que disposa d'uns 3 milions d'hectàrees de terreny.

La província més afectada ha estat Pontevedra, amb 38.500 hectàrees cremades, mentre que a la Corunya s'han cremat 28.000 hectàrees, a Ourense han estat 8.500 i a Lugo, 2.000.

Les dades de la Unió Europea

El Centre Europeu d'Informació Forestal estima que els incendis superiors a 50 hectàrees han cremat 86.232 hectàrees a Galícia entre el 31 de juliol i el 14 d'agost, segons ha informat la Comissió Europea (CE).

Aquest càlcul, basat en la "reproducció cartogràfica d'incendis superiors a 50 hectàrees a través d'imatges obtingudes per satèl·lit", mostra que el terreny cremat a Galícia fins ara aquest any s'ha incrementat en aquesta quinzena de les 2.241 hectàrees a les 88.473.

Fins al 31 de juliol, els incendis forestals havien cremat en el conjunt de la UE 64.500 hectàrees, segons la informació proporcionada en aquest cas pels estats membres al Centre Europeu d'Informació Forestal.

Aquest òrgan va ser creat per la CE per fer un seguiment del risc d'incendis forestals a Europa i facilitat als estats com un mitjà ràpid d'alerta i avaluació dels danys.

El Centre ha observat com, "després d'un inici de temporada d'incendis bastant tranquil, a principis d'agost s'ha produït un gran augment dels incendis i de l'extensió de les zones assolades pel foc, sobretot a Galícia i a Portugal".

Les xifres globals d'aquest any, malgrat això, són molt inferiors a les de 2005 i les previsions apunten a una situació general menys crítica que la de l'any passat. El 2005 van cremar a la UE unes 610.000 hectàrees, el doble de la superfície total de Luxemburg.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut