El ninot que els concentrats han penjat a la seu de Ferraz
El ninot que els concentrats van penjar a la seu de Ferraz (Europa Press/Diego Darramés)

El PSOE porta el "linxament" ultra del ninot de Pedro Sánchez a la Fiscalia

Els socialistes consideren que es van produir delictes d'odi, injúries i desordres públics i recorden que Vox ha aconseguit que els tribunals condemnin diverses persones per fets semblants

Redacció/AgènciesActualitzat

El PSOE ha presentat una denúncia davant la Fiscalia General de l'Estat pel "linxament" d'un ninot que representava el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la concentració ultra de la nit de Cap d'Any a prop de la seva seu, al carrer Ferraz de Madrid.

Els socialistes creuen que es van cometre delictes d'odi, desordres públics i d'injúries i amenaces contra el govern espanyol i el seu president, i recorden que Vox ha creat jurisprudència i ha aconseguit que els tribunals condemnin diverses persones per fets semblants.

El PSOE acompanya la denúncia amb fotografies extretes de la retransmissió de l'acte, recorda que "en un moment de la nit" els concentrats van "penjar un ninot amb forma humana" amb "nusos propis d'un ajusticiament", i van identificar aquest ninot amb Sánchez.

Aleshores, algunes persones van procedir a un "autèntic linxament" amb "objectes o directament amb els punys que va anar desfigurant el ninot fins que va quedar totalment destruït".

La concentració, convocada per l'entitat juvenil Revuelta, vinculada a Vox, va reunir prop de 300 persones que duien banderes preconstitucionals i feien càntics feixistes.

Els socialistes identifiquen l'organisme com a organitzador de l'esdeveniment i Antonio Martínez --la persona que va declarar davant la Policia Nacional pels fets-- com el responsable d'una recaptació de fons que va ascendir a 20.078 euros en donatius.


Denuncien violència i intimidació

En l'escrit de denúncia també inclouen els actes vandàlics contra nombroses seus a tot l'Estat durant les últimes setmanes i estableixen una vinculació entre els actes i les declaracions del líder de Vox. Santiago Abascal va dir que hi haurà un moment en el qual el poble voldrà penjar pels peus Sánchez.

Els socialistes remarquen que aquests actes poden constituir un possible delicte d'incitació a l'odi per la seva ideologia política. Com que aquest tipus penal només pot aplicar-se si s'exerceix contra col·lectius vulnerables, el PSOE assenyala que el partit va ser perseguit durant la dictadura franquista.

Amb tot, recorden que un jutjat de Madrid va establir, a instàncies d'una denúncia de Vox contra un tuit que els afectava, que no cal que el delicte d'odi es dirigeixi contra "una persona vulnerable".

També destaquen que el partit va crear jurisprudència quan va aconseguir una condemna de vuit mesos de presó per a un home de Castelló que havia penjat un ninot de Santiago Abascal.

A més, en la denúncia assenyalen que els fets de la nit de Cap d'Any a Ferraz poden constituir altres delictes d'injúries contra l'autoritat en exercici del seu càrrec, injúries i amenaces greus al govern de la nació, amenaces al president del govern i incitació a la violència.

Consideren que els fets podrien constituir, també, un delicte de reunió o manifestació il·lícita, amb conseqüències per als seus organitzadors.

ARXIVAT A:
JudicialPSOEDelicte d'odiPedro SánchezVox
Anar al contingut