Dia dels Drets Lingüístics

El País Valencià diu prou a la discriminació lingüística

RedaccióActualitzat

Un conductor és detingut per la Policia Nacional després d'una infracció de trànsit a Castelló. Una comissaria de Xirivella demana un traductor per atendre una dona que havia anat a interposar una denúncia. Un funcionari de la presó de Fontcalent amenaça una professora. I un metge de guàrdia es nega a atendre un pacient a Crevillent. Tots quatre s'havien adreçat al funcionari en valencià. Casos com aquests són els que atendrà la nova oficina pública encarregada de garantir els drets lingüístics dels ciutadans a partir de l'any que ve al País Valencià.

Dependrà de la Conselleria de Cultura i Educació i centralitzarà les queixes per possibles vulneracions de la igualtat en l'ús de les llengües oficials, sobretot en l'administració pública. L'anunci s'ha fet coincidint amb el Dia dels Drets Lingüístics, el 4 de desembre, instituït l'any passat per la Generalitat Valenciana. Rubén Trenzano, director de Política Lingüística, constata la necessitat de posar-la en marxa.

"L'oficina és similar a la de la Generalitat de Catalunya i servirà per a evitar vulneracions dels drets lingüístics dels valencians com les que trobem tot sovint als mitjans de comunicació i que palesen la realitat que alguns valencians no es poden expressar en la seua llengua en espais públics i privats."

L'oficina obrirà una pàgina web on es podran notificar vulneracions, consultes i suggeriments.

"L'oficina no naix amb voluntat sancionadora, sinó amb voluntat de fer pedagogia, d'ajudar l'empresa pública i la privada a entendre que tenim dos llengües oficials i que qualsevol ciutadà es pot expressar tant en una llengua com en l'altra."

Aquesta nova instància de defensa de la igualtat lingüística veu la llum trenta-tres anys després de l'aprovació de la norma que l'empara, la llei d'ús i ordenament del valencià, del 1983.

Anar al contingut