Viena

El candidat ecosocialista Van der Bellen tomba els ultraconservadors a Àustria

Norbert Hofer reconeix la derrota i promet que es presentarà a les pròximes eleccions presidencials del 2022

RedaccióActualitzat

El candidat ecosocialista Alexander van der Bellen, fill de refugiats i economista, guanya les eleccions presidencials austríaques.

Van der Bellen ha obtingut un 53,3% dels vots, mentre que el candidat de la dreta populista, Norbert Hofer, aconsegueix un 46,7% dels sufragis.

Aquest resultat inclou una projecció dels vots per correu, que es comptaran demà. La televisió pública austríaca dóna questes xifres estimades:

 

Àustria encarava la repetició de les eleccions amb un clar favorit, l'ultraconservador Norbert Hofer, però, curiosament, els resultats han mostrat una altra realitat. El país ha optat per un president ecologista, europeista i d'esquerres i ha rebutjat l'opció euroescèptica.

Un resultat que s'ha donat per bo quan només feia 20 minuts que els col·legis electorals havien tancat. Els sondejos donaven l'avantatge a Van der Bellen i el partit de Hofer ha reconegut la derrota.

I 20 minuts després, encara sense resultats oficials sobre la taula, Norbert Hofer ha felicitat el seu rival Alexander van der Bellen per la victòria:

Aquesta és la traducció de la segona part del text:

"Felicito Alexander Van der Bellen pel seu èxit i demano a tots els austríacs que segueixin units i treballin junts. Tots som austríacs, no importa què heu decidit a les urnes. Estimats amics. Us dono les gràcies, m'heu donat suport de manera meravellosa i estic infinitament trist que no hagi funcionat aquesta vegada. M'hauria encantat tenir cura d'Àustria".

L'encaixada de mans entre els dos líders, guanyador i perdedor, no s'ha fet esperar:

Hofer es presentarà a les presidencials del 2022

Hofer ha promès que es presentarà a les pròximes eleccions presidencials del 2022 perquè se sent compromès amb els electors.

Els ultraconservadors no impugnaran el resultat

El cap de l'ultraconservador Partit Liberal d'Àustria, l'FPÖ, Heinz-Christian Strache, ha declarat que durant els últims dies hi ha hagut "una campanya massiva del sistema" en contra del seu candidat Norbert Hofer.

De totes maneres, ha afegit que el seu partit ha tingut "el millor resultat de la seva història. Però ha dit que estava decebut perquè "no pot ser que un 46% o 47% de la població els relacioni amb el règim criminal, els nazis. Això s'ha d'acabar". S'ha queixat del suposat extremisme que s'atribueix al seu partit, que té els seus orígens precisament en el nazisme.

D'altra banda, Strache ha destacat que aquesta vegada no impugnaran les eleccions, com van fer el maig passat.

Dia històric per a Els Verds

La cap d'Els Verds, Eva Glawischnig, el partit que Van der Bellen va dirigir durant anys, ha qualificat el dia d'avui de "dia històric" després de saber els resultats.

Els dos candidats

En aquests comicis s'enfrontaven dues visions polítiques radicalment contraposades. Alexander van der Bellen és el candidat ecologista, europeista i d'esquerres. Norbert Hofer és el candidat de la dreta populista.

Van der Bellen va guanyar les eleccions que es van fer al maig per molt poc, però la justícia va obligar a repetir-les per irregularitats en el recompte.

Hofer, que fins a l'últim moment ha tingut un lleuger avantatge a les enquestes, és euroescèptic, conservador i contrari a l'entrada de refugiats. Norbert Hofer aspirava a ser el primer president euroescèptic de la Unió Europea. Tot i que la figura del president a Àustria és més aviat institucional, aquestes eleccions simbolitzen el debat polític que s'està vivint en molts països d'Europa.

El fenomen de l'extrema dreta va a l'alça. Cada cop hi ha més països on aquests partits obtenen representació parlamentària. Consulta'ls tots en l'especial interactiu "El mapa de l'extrema dreta a Europa".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut