Madrid

De la Vega diu que Espanya no reconeixarà Kosovo i rebutja comparacions

La vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, creu que seria "bastant irreal" establir una comparació entre Espanya i els Balcans, una regió que va patir el conflicte bèl·lic "més cruent" des de la Segona Guerra Mundial. De la Vega ha tornat a deixar clar que el govern central manté la seva postura de "no reconeixement" de la independència de Kosovo i la sosté per dues raons: una, per respecte a la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, i, en segon lloc, per respecte als acords fronterers de diversitat ètnica i cultural que van posar fi a la guerra de Bòsnia el 1995.

Actualitzat
La resolució 1244, aprovada el 1999, establia una sèrie de principis generals per a la solució política de la crisi de Kosovo i parlava entre altres coses del respecte a la integritat territorial de la llavors Iugoslàvia, avui Sèrbia.
 
"Mantenim la nostra posició de no reconeixement i seguim apostant per un acord entre les parts, pel diàleg", ha insistit. La portaveu del govern ha descartat que la sentència pugui encoratjar afanys sobiranistes a Espanya. Una cosa i una altra, ha dit, "no tenen absolutament res a veure" i ha destacat que és "bastant irreal comparar Espanya amb els Balcans".

Ha recordat que els Balcans van viure fa ben poc "el conflicte bèl·lic més cruent" que s'ha produït a Europa després de la Segona Guerra Mundial i que passarà "a les pàgines de la història més negra" al vell continent. Per tant, ha assegurat que "ningú amb sentit de la responsabilitat pot comparar aquesta situació amb la prosperitat amb què vivim al nostre país i amb les normes de convivència que ens hem donat per al conjunt de la ciutadania espanyola".

El govern entén, a més, que la sentència no versa sobre el dret d'autodeterminació dels pobles, sinó que se centra exclusivament en el cas de Kosovo, segons han precisat fonts governamentals.

El PP diu que no es poden buscar paral·lelismes impossibles entre Kosovo i Espanya

El coordinador de Relacions Internacionals del PP, Jorge Moragas, ha dit que de la decisió del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kosovo no es poden establir "paral·lelismes impossibles" amb Espanya. Moragas demana al govern que valori la posició en què queda Espanya després de la decisió del Tribunal de la Haia, ja que en el seu moment no va reconèixer la independència dels kosovars.

El dirigent dels populars, també cap de gabinet de Mariano Rajoy, destaca el respecte que al seu partit li inspira la decisió del Tribunal Internacional de Justícia. En ella, el tribunal resol que cap llei internacional prohibia a Kosovo declarar la seva independència el febrer del 2008.

Sobre les conseqüències que aquesta decisió pogués generar en algunes comunitats autònomes, Moragas sentencia que "no pertoca l'extrapolació ni establir paral·lelismes impossibles", ja que la situació de tots dos països és "totalment asimètrica".

El Partit Popular, segons ha afegit, insisteix en la defensa del dret internacional i del principi d'integritat territorial.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut