Cronologia d'una separació

Actualitzat
1980. Mor Tito, president vitalici de Iugoslàvia.

1990. Es dissol el govern i el Parlament autònom de Kosovo, i queda abolida la seva autonomia.

1991. Al març, els serbis de la regió croata de la regió de Krajina declaren la seva separació de Croàcia després de tensions en aquesta república. Al juny, Eslovènia declara la seva independència, seguida un mes més tard per la de Croàcia. L'exèrcit federal iugoslau es retira d'Eslovènia després d'una breu guerra, mentre comencen els enfrontaments amb Croàcia.

1992. Al gener, Macedònia declara la seva independència. Mesos més tard, els bosnians voten majoritàriament a favor de la secessió i es declaren la independència d'aquesta república. De la seva banda, els serbis de Bòsnia proclamen la República Sèrbia de Bòsnia. Comença la guerra de Bòsnia.

1995. Al juliol, tropes serbobosnianes prenen Srebrenica, on uns 8.000 homes musulmans són assassinats en aquest enclavament oriental declarat zona protegida per les Nacions Unides. A l'agost, Croàcia recupera Krajina en una operació militar. Es produeix l'èxode de 200.000 serbis. Al novembre, Sèrbia, Croàcia i Bòsnia firmen els acords de Dayton per posar fi a la guerra de Bòsnia.

1996. A Kosovo sorgeix l'organització separatista armada albanokosovar denominada Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (UCK).

1998. El president serbi, Slobodan Milosevic, firma un acord de pacificació de Kosovo després de la mediació dels Estats Units.

1999. Març. L'OTAN llança atacs aeris contra Sèrbia després que Milosevic rebutja el desplegament de tropes aliades a Kosovo.

2001. Milosevic, que un any abans havia perdut les eleccions presidencials, és detingut acusat de corrupció i abús de poder, i és lliurat al Tribunal Penal Internacional, acusat de crims de guerra.

2006. Milosevic mor a la Haia. Montenegro vota en un referèndum a favor de la seva separació de Sèrbia i declara la independència.

2007. L'exguerriller Hashim Thaçi guanya les eleccions legislatives i és proclamat primer ministre de Kosovo.

2008. El 17 de febrer el parlament de Kosovo proclama unilateralment la independència.

2008. El 8 d'octubre Sèrbia aconsegueix que el Tribunal Internacional de Justícia de la Haia accepti pronunciar-se sobre la legalitat de la independència.

2009. L'1 de desembre el Tribunal Internacional de Justícia comença les audiències.

2010. El 22 de juliol el Tribunal Internacional de Justícia dictamina que "la declaració d'independència del 17 de febrer del 2008 no va violar el dret internacional general".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut