Atenes

"Corralito" a Grècia: els bancs tanquen sis dies i limiten la retirada d'efectiu a 60 euros

Algunes sucursals obren per pagar els pensionistes que no puguin utilitzar les targetes bancàries

RedaccióActualitzat

Bancs tancats fins al 6 de juliol i retirades d'efectiu limitades a 60 euros al dia. Grècia s'ha despertat aquest dilluns amb un "corralito" per evitar una fuga massiva de capitals, després del trencament de les negociacions amb la troica d'aquest cap de setmana. A més, la borsa d'Atenes estarà tancada fins al 7 de juliol, com a mínim. Aquest dimarts expira l'actual pla de rescat, que garanteix la liquiditat de les finances gregues.

Les entitats bancàries tanquen, però, amb algunes excepcions. Hi ha sucursals que obren per pagar els pensionistes que no puguin utilitzar les targetes bancàries per rebre la seva assignació.

Fins dissabte que ve, els mitjans de transport públic grecs seran gratuïts. Aquesta mesura pretén reduir la demanda de combustible. El metro, els autobusos i els tramvies són per tant gratuïts, però no els trens de rodalies.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha fet una crida a la calma i ha assegurat que els dipòsits bancaris estan segurs. En un discurs televisat aquest diumenge al vespre, Tsipras ha volgut enviar als seus conciutadans un missatge de tranquil·litat després d'un cap de setmana que ha situat Grècia al caire de la fallida. El primer ministre ha assegurat que els salaris i les pensions estan garantits i ha responsabilitzat els socis europeus i el Banc Central d'haver posat Grècia contra les cordes.

També ha volgut deixar clar que no es farà enrere en la decisió de convocar un referèndum per ratificar o no les propostes de la troica diumenge que ve. La iniciativa de sotmetre a referèndum les ofertes dels creditors de Grècia ha estat el detonant de tota la crisi entre Atenes i Brussel·les.

El primer ministre grec també ha anunciat que ha demanat als creditors una nova pròrroga del rescat, que venç dimarts; una demanda que l'Eurogrup va rebutjar dissabte.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut