Atenes

El BCE manté els préstecs d'emergència a la banca grega però es reserva l'opció de revisar-los

Varufakis desmenteix que el seu govern estudiï tancar bancs i imposar mesures de control de capitals aquest dilluns

RedaccióActualitzat

La banca grega i el sistema financer europeu es permeten un respir per allunya el fantasma del corralito. El Banc Central Europeu ha decidit mantenir el flux de diners d'emergència que està enviant als bancs grecs a través de l'ELA, el mecanisme de liquiditat europeu.

És una solució temporal. El BCE avisa en un comunicat que és una decisió revisable i que el nivell de crèdit als bancs grecs se situarà al mateix llindar que divendres. La màxima autoritat monetària europea no tanca l'aixeta, però tampoc l'obre.

El BCE s'ha reunit d'urgència per donar una resposta al trencament de les negociacions entre Europa i Grècia. La direcció del banc s'ha volgut avançar a l'obertura de les borses de dilluns, i a l'acabament del termini de retorn del rescat grec, dimarts. Fins ara, el Banc Central Europeu ha donat suport a les entitats financeres gregues, però, si deixa de fer-ho, podria abocar Grècia a sortir de l'euro.

Por del "corralito"

La por del "corralito" s'ha imposat a Grècia. Les cues han crescut aquest cap de setmana davant els caixers. Només aquest dissabte, els grecs van retirar 400 milions d'euros dels seus bancs.

El temor ha crescut quan la cadena BBC ha explicat que el ministre de finances grec, Iannis Varufakis, ha admès que el seu govern estudiava tancar bancs i imposar mesures de control de capitals aquest dilluns. El mateix ministre ha hagut de sortir a desmentir aquesta informació.


De moment, no hi ha mesures concretes. L'executiu d'Alexis Tsipras es reunirà aquest diumenge a la tarda per analitzar les opcions que té.

Pendents del BCE

El peix que es mossega la cua

Cada pas aboca Grècia a un "corralito". Si el Banc Central Europeu no garanteix la liquiditat, deixarà al descobert la banca grega. Si els grecs continuen traient diners dels caixers, esgotaran abans la liquiditat de la banca. I sí dimarts el govern grec no paga els 1.500 milions d'euros que deu al Fons Monetari Internacional, posarà en dubte la solvència de l'Estat, cosa que repercutiria també en la banca.

Si tot plegat es compleix, el govern grec es podria veure obligat a limitar els diners que poden treure dels bancs els grecs per evitar una fugida de capitals.

Negociacions trencades... i enfrontats

Els esdeveniments es precipiten des que el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va anunciar la intenció de fer un referèndum sobre el rescat de Grècia. La decisió no va caure gens bé a l'Eurogrup que finalment va decidir no ajornar ni un dia més el venciment de l'actual pròrroga del rescat.

Atenes va haver de marxar de la reunió de l'Eurogrup i, ja de matinada, el parlament va decidir donar el vistiplau al referèndum proposat per Tsipras. Es farà el 5 de juliol, amb el dubte de si Grècia s'hauria vist abocada al Grexit, la sortida de l'euro.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut