Mobilització multitudinària a les portes del Parlament
Mobilització multitudinària a les portes del Parlament
Barcelona

Concentracions arreu de Catalunya contra l'empresonament dels consellers cessats

Actualitzat

Milers de persones es mobilitzen arreu de Catalunya per rebutjar l'empresonament del vicepresident Oriol Junqueras, set dels consellers cessats segons el govern espanyol i Santi Vila. Des de les set del vespre, milers de persones s'han concentrat davant les portes del Parlament en una nova mobilització convocada per l'ANC i Òmnium Cultural per exigir la llibertat dels membres del govern i de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

A l'escenari, representants a favor de la independència però també a favor del dret a decidir: Neus Munté (PDeCAT), Mireia Mata (ERC), Magda Casamitjana (Moviment d'Esquerres), Núria de Gispert (Demòcrates), Albert Botran (CUP), Albano Dante Fachin (Podem) o Elisenda Alamany (Catalunya en Comú).

Tots han qualificat els empresonaments "vergonya per la democràcia", han demanat que el govern legítim sigui el de Carles Puigdemont i han fet una crida a Europa perquè reaccioni pel cosideren una injustícia.

També hi hagut retrets pels partidaris del 155. En el manifest que s'ha llegit en l'acte, s'ha criticat que el PP, Cs i el PSOE vulguin "usurpar les institucions" catalanes per la via judicial i cessant membres de l'executiu. Unes accions que han titllat d'acte il·legal i il·legítim. Per Agustí Alcoberro, de l'ANC, "no només és violentar la llibertat, és també violentar la llibertat d'aquest poble".

Els manifestants han fet una crida perquè les urnes tornin a parlar el 21D i també perquè la lluita per recuperar les institucions catalanes sigui al carrer de manera cívica i pacífica, sense caure en les provocacions.

Neus Munté (PDeCAT): "La Catalunya independent, la llibertat dels nostres consellers i conselleres. Tot això ho farem transformant aquesta indignació en força democràtica, amb unitat de tots els demòcrates."

Alfred Bosch (ERC): "La negra nit ha caigut sobre la democràcia a Madrid."

Albert Botran (CUP): "Emplacem a tots els sindicats a estar a l'alçada del moment i donar sortida a aquest clam popular. Volem fer una vaga. Volem fer un 3 d'octubre i si cal dos, i si cal tres, quatre i tots els dies fins a tenir-los al carrer."

Albano Dante Fachin (Podem): "Des d'avui mateix fins al 21 de desembre cal fer tremolar els fonaments d'aquest estat antidemocràtic. No pot continuar res igual."

Elisenda Alamany (Catalunya en Comú): "Hi ha gent a qui no li agrada que es pensi, ni que es parli, ni que s'escrigui. Per tant, és hora de demostrar que som un sol poble i és hora de sortir al carrer a defensar les institucions catalanes."

Núria de Gispert (expresidenta del Parlament): "Hem d'arrasar a les urnes. Hem de seguir amb la República al davant. Hem de demostrar al món que nosaltres no tenim por de votar i que anirem a votar i guanyarem i arrasarem."

 

Mentrestant, l'Ajuntament de Barcelona ha tornat a penjar la pancarta "Llibertat presos polítics".

Les mobilitzacions s'han repertit arreu de Catalunya:

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut