Eduardo Zaplana arribant al judici pel cas Erial l'1 de febrer de 2024
L'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball amb el PP, Eduardo Zaplana, arriba al judici pel cas Erial l'1 de febrer de 2024 (Europa Press/Rober Solsona)

Comença el judici a Eduardo Zaplana, que s'enfronta a 19 anys de presó pel cas Erial

L'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre d'Aznar està acusat de cobrar i blanquejar comissions en les adjudicacions d'estacions d'ITV i parcs eòlics

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Bassa i Alemany

Redactora de la secció de Política de TV3

Actualitzat

L'expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana, s'enfronta a 19 anys de presó pel cas Erial en el judici que ha començat aquest dijous a l'Audiència de València.

Se l'acusa de cobrar i blanquejar comissions en les adjudicacions dels concursos de les estacions d'ITV i dels parcs eòlics durant els 7 anys que va ser president de la Generalitat valenciana pel Partit Popular. 

A l'inici del judici, l'advocat de l'expresident valencià Daniel Campos ha demanat que la causa es jutgi a l'Audiència Nacional, argumentant que els delictes més greus que s'atribueixen a Zaplana --el blanqueig i el suborn-- es van cometre a l'estranger. El president del tribunal, Pedro Castellano, no ha acceptat, però, la petició de la defensa.


S'acusa Zaplana de cinc delictes

La fiscalia atribueix a Zaplana els delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, prevaricació i falsedat documental. Considera provats la creació de societats pantalla a Luxemburg o Panamà i comptes bancaris a Andorra i Suïssa.

El fiscal creu que Zaplana és el màxim responsable de la suposada trama i que durant la seva carrera política va formar un grup de persones amb la finalitat de tenir beneficis il·lícitament beneficiant-se de la seva posició.

En el seu escrit d'acusació el ministeri públic demana un decomís de més de 20 milions d'euros. I penes d'entre 5 i 14 anys a la resta d'investigats.

 

La defensa en demana l'absolució. Manté que l'expresident no va obtenir cap benefici a través del procés de selecció d'empreses --ni de les ITV ni dels parcs eòlics--. I que no hi va intervenir ni en tenia coneixement diu en l'escrit.

 


D'alcalde de Benidorm a ministre de Treball

Zaplana va ser detingut el maig del 2018 després de tres dècades encadenant càrrecs polítics, des de l'alcaldia de Benidorm fins a ser ministre de Treball amb José María Aznar de president, passant per diputat al Congrés.

Va estar nou mesos en presó provisional, una part d'ells ingressat en un hospital, a causa d'una leucèmia. Des de principis del 2019 està en llibertat.   

Eduardo Zaplana amb agents de la Guàrdia Civil el 2018 quan el van detenir
Eduardo Zaplana amb agents de la Guàrdia Civil el 2018 quan el van detenir (EFE)


Un judici ajornat dos cops

El judici s'ha hagut d'ajornar en dues ocasions des de principis d'any. Una primera, al gener, per malaltia del fiscal anticorrupció i la segona, al febrer, per un infart de l'advocat de Zaplana.

Serà un judici llarg. Es preveuen 40 sessions d'una vista amb 200 testimonis. Comença gairebé sis anys després de la detenció de l'expresident valencià.  

 

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPPPaís Valencià
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut