Cinc militars iranians moren en un atac a Síria que s'atribueix a Israel

L'Iran diu que respondrà a l'atac en què han mort cinc soldats d'elit que assessoraven l'exèrcit sirià "en el moment i el lloc adequat"

RedaccióActualitzat

Iran i Síria acusen Israel de l'atac amb míssils que aquest dissabte ha matat a Damasc deu persones, entre les quals almenys cinc membres de la Guàrdia Revolucionària iraniana.

Els míssils han destruït completament una casa de quatre plantes d'una zona residencial de Damasc. Ha estat un atac precís, executat a Mezzeh, un barri benestant i on s'ubiquen diferents ambaixades i oficines de l'ONU. A l'interior de l'edifici hi havia els cinc militars d'elit morts, que suposadament eren al país fent d'assessors dels grups proiranians que actuen en territori sirià.

L'Iran ha reconegut que a l'edifici s'estava celebrant una reunió d'alt nivell amb presència d'assessors de la seva Guàrdia Revolucionària. Teheran s'ha afanyat a dir que "té dret a respondre" l'atac d'Israel i que ho farà "en el moment i el lloc adequat".


L'Iran diu que la mort dels militars "no serà en va"

En un comunicat del portaveu d'Exteriors iranià, s'assegura que la mort dels cinc militars d'elit "no serà en va" i es demana als organismes internacionals una condemna de "la criminal acció israeliana".

L'atac, molt precís, s'ha fet amb míssils que han destruït només l'edifici on estaven reunits els militars iranians a Damasc (Reuters/Sana)

L'atac torna a demostrar la fortalesa de l'espionatge israelià a la regió, capaç d'obtenir informació precisa en un terreny hostil com és Síria i sobre el seu gran enemic, l'Iran. Al desembre, ja va ser capaç d'assassinar el general Moussavi, responsable de les operacions militars exteriors de les Brigades Al-Quds.

És un nou bombardeig més enllà de la Franja de Gaza, que incrementa la tensió a la zona. L'atac es podria interpretar com una represàlia del bombardeig de dimarts de l'Iran contra una suposada base encoberta de l'exèrcit israelià en territori de l'Iraq, que va provocar quatre morts.

Israel no confirma l'autoria de l'atac

Com acostuma a passar en aquests casos, el govern d'Israel guarda silenci. Però, des del primer moment, el gabinet de guerra israelià ha deixat clar que, en ple conflicte a Gaza, no permetria un increment de la influència iraniana a les seves fronteres.

És un nou bombardeig més enllà de la Franja de Gaza, que incrementa la tensió al Pròxim Orient
És un nou bombardeig més enllà de la Franja de Gaza, que incrementa la tensió al Pròxim Orient (Reuters/Sana)

La guerra de Gaza compleix aquest dissabte 106 dies amb operacions israelianes a tota la Franja per terra, mar i aire. Combats i bombardejos que en les últimes 24 hores s'han cobrat la vida de gairebé 200 palestins i n'han deixat ferits prop de 300. La xifra total de víctimes palestines està a punt d'arribar a les 25.000 després de més de tres mesos d'ofensiva.  

I amb aquest bany de sang pel mig es torna a parlar de la solució dels dos estats per resoldre el conflicte a Gaza. És el que defensa la Unió Europea i també la Casa Blanca. I és la proposta que, per telèfon, va traslladar divendres el president nord-americà, Joe Biden, al primer ministre israelià pensant en el dia que acabi la guerra.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient SíriaIranIsraelGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut