Barcelona

CDC recorda a Unió que no pot decidir sola l'estratègia a Madrid i l'apel·la a consensuar-la sense dramatismes

Les relacions entre Convergència i Unió Democràtica estan pendents d'una reunió, a fons, entre Artur Mas i Duran Lleida. La direcció d'Unió, reunida ahir, ha reiterat la seva amenaça: o ells marquen l'estratègia de pactes a Madrid o trenquen la federació. Des de Convergència Democràtica s'ha emès un comunicat en què s'apel·la a no dramatitzar i a iniciar un debat serè i constructiu. CDC recorda a Unió que ells poden marcar les línies, però no decidir l'estratègia unilateralment.

Actualitzat

Després de les eleccions municipals, la pròxima cita amb les urnes seran les eleccions generals que, si s'esgota la legislatura, es faran al març de l'any que ve. Encara falta temps, però els partits ja hi tenen la vista posada i, en el cas de la federació Convergència i Unió, l'estratègia a seguir-hi està provocant una autèntica tempesta.

Diverses veus dins d'Unió adverteixen Convergència Democràtica que no qüestioni el seu lideratge a les generals. La direcció d'Unió, reunida ahir, va arribar a amenaçar de trencar l'aliança si no es respecta la seva estratègia de pactes a Madrid.

CDC ha optat per respondre, avui, amb un comunicat en què fa una "amistosa apel·lació" a Unió a "no dramatitzar" la situació i "a encarar-la amb voluntat d'entesa i amb un debat serè i constructiu". Sobretot amb la vista posada a aconseguir uns bons resultats electorals a les eleccions generals de l'any que ve.

La direcció de CDC referma que no posa en qüestió a Josep Antoni Duran Lleida com a candidat de CiU al Congrés, ja que segons els acords de la federació, li correspon a UDC designar el candidat a les eleccions generals. Tot i això, recorden que, "com sempre ha succeït, el programa a defensar i els objectius a assolir han de ser fruit d'un acord en el si de la federació, formada pels dos partits". "El cap de llista disposa sempre d'un ampli marge de maniobra per orientar la campanya electoral, però dins una estratègia acordad conjuntament. Aquesta estratègia inclou òbviament la política de pactes postelectorals", insisteixen en el comunicat que han fet públic.

En el mateix sentit s'ha expressat l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol en una entrevista a Catalunya Ràdio. Pujol ha assegurat que el cap de llista de la federació en les generals, Josep Antoni Duran Lleida, ha de tenir marge de maniobra per negociar, però també li ha advertit que no pot pactar ell sol.

Pujol creu que CiU no pot pactar amb el PP a Madrid, perquè l'actitud dels populars contra Catalunya pot generar molt de desgast polític a la federació. També ha advertit que els socialistes no són uns aliats gaire de fiar, tal com ha demostrat, segons ell, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

El fet és que mentre que des d'Unió es defensa obertament la possibilitat d'entrar en un futur govern espanyol si es donen les condicions per pactar, a CDC tenen molts dubtes sobre la conveniència d'implicar-se tan a fons en la governabilitat d'Espanya quan CiU està fora de la Generalitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut