Barcelona

Puigdemont acusa l'Estat de pressionar els diplomàtics perquè "malparlin" de Catalunya

Després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb dos congressistes dels Estats Units, Carles Puigdemont afirma que els costa d'entendre la negativa de Madrid al referèndum

RedaccióActualitzat

L'endemà que els congressistes Dana Rohrabacher i Brian Higgins, del Subcomitè d'Europa del Congrés dels Estats Units, van visitar Barcelona i van poder veure de primera mà les característiques del conflicte polític que viu Catalunya, Carles Puigdemont ha afirmat que li consta que el Ministeri d'Afers Exteriors ha intentat frustrar moltes de les entrevistes i trobades que estan tenint ell i el seu govern amb responsables i personalitats de l'estranger.

Puigdemont: "La diplomàcia espanyola va més enllà de les seves atribucions. L'hi dic perquè algun diplomàtic m'ha expressat la seva incomoditat de professional per haver de fer segons quines funcions."

Terribas: "Qui?"

Puigdemont: "No l'hi diré, òbviament, perquè només faltaria..."

Terribas: "Un ambaixador?"

Puigdemont: "Diguem que diplomàtics de carrera que tenen una gran trajectòria al seu darrere i que se senten terriblement incòmodes per haver de fer un paper que no pertoca a la diplomàcia."

Terribas: "Tipus?"

Puigdemont: "No em faci anar més enllà..., tipus malparlar del que entendrien ells com una regió espanyola."

Puigdemont ha explicat aquesta i altres trobades aquest dilluns al programa "El matí de Catalunya Ràdio". Entrevistat per Mònica Terribas, el primer que ha fet el president de la Generalitat ha estat tornar a desmentir les acusacions d'alguns dirigents polítics, com Xavier García Albiol, que s'hagi pagat per poder-se reunir amb l'expresident nord-americà i mediador internacional Jimmy Carter.

"És evident que no hem pagat cap factura, ni directament a ell ni indirectament a ningú que hagi fet de mitjancer o que hagi procurat que ens entrevistéssim amb el president Carter. És no només una falsedat, sinó que també és una indecència, que compromet la reputació del govern de la Generalitat de Catalunya –que ja hi estem acostumats–, però, sobretot, compromet una institució com la fundació Carter, que està fent un treball extraordinari a favor de la pau i de la democràcia."

A pesar de la insistència de Terribas, Puigdemont no ha volgut donar detalls sobre l'entrevista amb Carter i s'ha limitat a dir que va ser una entrevista molt cordial i afable.

El referèndum vist des dels Estats Units

Pel que fa a la reunió d'aquest diumenge amb Rohrabacher i Higgins, el president Puigdemont ha dit que, com tots els nord-americans, tenen "un afecte molt especial al dret a l'autodeterminació dels pobles", i que no acaben d'entendre la negativa de l'administració central a la celebració d'un referèndum.

"El que és rar, i als congressistes els costa d'entendre, és que aquells que se suposa que han de guanyar el referèndum no el vulguin fer i inhabilitin la gent que el pretén fer, i aquells que l'hem de perdre tinguem aquesta insistència a fer-lo. Home, una mica rar és tot això, no?  I ells, és clar, no ho acaben d'entendre."

Plans B i C al referèndum

Puigdemont ha assegurat que en aquestes entrevistes no demana res en concret, perquè encara s'ha d'acreditar que hi hagi una majoria a favor de la independència, i que això només es pot fer amb el referèndum. En aquest sentit, i davant les dificultats que es trobarà, s'ha queixat que sempre li preguntin per si convocarà eleccions si no es pot celebrar el referèndum.

Puigdemont: "No sé per què al govern català sempre se li ha de preguntar per plans B i C. El dia que li preguntin al govern espanyol quin pla B té en el cas que no pugui..."

Terribas: "Ens agradaria molt preguntar-ho al govern espanyol, però no podem perquè no volen venir perquè els entrevistem."

Puigdemont: " No figura en les previsions del govern la possibilitat de no fer el referèndum. "

El president ha dit, irònicament, que el recurs dels pressupostos al Tribunal Constitucional impedeix també celebrar eleccions autònomiques, i s'ha mostrat convençut que el conseller Oriol Junqueras trobarà la manera de finançar el referèndum.

Puigdemont també ha destacat que el pronunciament del candidat a la presidència de França François Fillon a favor de l'autodeterminació de Catalunya és una mostra que aquest tema ja és a l'agenda internacional. Ho ha afirmat argumentant que era una entrevista "que no anava de Catalunya ni li feia cap periodista català."

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut