Jimmy Carter i Carles Puigdemont
Jimmy Carter i Carles Puigdemont
Atlanta

Puigdemont es reuneix amb el mediador i Nobel de la Pau Jimmy Carter pel cas català

Carles Puigdemont s'ha entrevistat amb l'expresident dels Estats Units Jimmy Carter com a part de l'estratègia per internacionalitzar el referèndum

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha viatjat discretament a Atlanta, on s'ha entrevistat amb l'expresident nord-americà i Premi Nobel de la Pau Jimmy Carter.

La reunió és especialment important per al govern en la seva estratègia d'internacionalitzar la petició per fer un referèndum d'independència.

La reunió ha durat 25 minuts. Després de la trobada i en declaracions a TV3, Puigdemont ha explicat que ha posat a disposició de Carter el compromís del govern amb "la defensa de la pau, l'eradicació de malalties i la consolidació de processos democràtics".

"Li he ofert la possibilitat que compti amb el coneixement i el compromís de Catalunya com un país de pau, d'acollida, que es vol comprometre amb els desafiaments de la humanitat avui"

Puigdemont també s'ha mostrat content d'haver tingut el "privilegi" de reunir-se amb Carter però públicament no ha volgut donar més detalls de la reunió.

Puigdemont ha explicat que durant la trobada li ha regalat un llibre sobre la història europea de Catalunya.

Viatge en la discreció

És un viatge que els màxims responsables del govern de la Generalitat han portat amb total discreció. Es volia evitar que la reunió pogués ser avortada.

Dijous, Puigdemont va aterrar a Atlanta, on va participar en la reunió anual dels ambaixadors del Centre Carter. L'ha convidat Ambler Moss, un diplomàtic nord-americà molt vinculat a Catalunya

 

Mediació i internacionalització del referèndum

Puigdemont ha assegurat abans d'entrar a la reunió que la Generalitat està oberta a la mediació internacional:

"Nosaltres tenim una taula parada perquè s'hi assegui l'estat espanyol i, si cal, que hi hagi la mediació d'altra gent, per nosaltres no serà que no."

El president de la Generalitat ha destacat la importància de la trobada amb Carter. Assegura que deixa en evidència la posició del govern espanyol davant el procés:

"En diverses converses, no només avui, sinó en anteriors, la necessitat que aquesta mena de conflictes que són polítics requereixin del coneixement de la mediació emergeix sempre. I això ho diu moltíssima gent que intenta entendre per què una petició tan i tan acreditada pel poble de Catalunya -que es pot compartir o no, però el que és evident és que és una petició molt fonamentada- no es pot resoldre per la via democràtica, no té una atenció política i democràtica per part de l'estat espanyol."

Puigdemont afegeix que la reunió al Centre Carter demostra l'interès del món pel procés:

"I per a nosaltres és una oportunitat poder venir aquí a compartir també la situació, i comprovar una vegada més l'interès que hi ha pel que està passant  a Catalunya amb una gent que està acostumada a parlar d'aquests assumptes arreu del món."

Després de la trobada, Puigdemont ha fet aquest tuit en què diu que ha estat un plaer conèixer Carter i li agraeix la cortesia:


El Centre Carter i el Premi Nobel de la Pau

El paper de la fundació de Jimmy Carter en la mediació internacional és reconegut arreu del món. Palestina, Nicaragua, Tunísia, el Nepal o les Filipines formen part de la llarga llista de països on l'expresident ha fet tot el possible per portar la pau.

L'any 2002, Carter va rebre el Premi Nobel de la Pau en reconeixement a "l'esforç de dècades per trobar solucions pacífiques a conflictes internacionals, fer avançar la democràcia i els drets humans i promoure el desenvolupament econòmic i social".

 

Les frases de Carter sobre Catalunya

L'any 2010, Jimmy Carter va rebre el Premi Internacional Catalunya. En el seu discurs d'agraïment va fer patent el seu coneixement de la singularitat de Catalunya:

"El caràcter únic de la vida social catalana perdurarà i serà admirat 1.000 anys més."

Just el dia abans de rebre el premi, Carter va ser entrevistat a TV3. Al programa "Els matins", l'expresident dels Estats Units va explicar perquè el premi l'omplia d'orgull:

"És un honor i és una oportunitat per recordar al món la importància de Catalunya i del gran patrimoni que vostès tenen aquí. És un honor i també és un plaer participar en el que és un reconeixement del que és la història i la cultura d'aquí i una assegurança que el poble català té el que ha de tenir, el seu patrimoni i la seva cultura."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut