Llum verda al text definitiu de la llei d'amnistia, que s'aprovarà al Congrés la setmana vinent

La mesa de la comissió ha rebutjat la petició del PP de suspendre-la, amb l'argument que han rebut el text sense temps de valorar-lo

RedaccióActualitzat

El text definitiu de la llei d'amnistia està llest perquè s'aprovi al Congrés dels Diputats, si no hi ha sorpreses, la setmana que ve. La comissió de justícia li ha donat llum verda, aquest cop sí, amb els canvis pactats pel PSOE, ERC i Junts.

Això, malgrat l'intent del PP de suspendre la comissió argumentant que ha rebut el text just abans de començar-la. "Davant d'una llei d'aquesta transcendència i d'una transacció acordada extraparlamentàriament, encara sort que la mesa empari tots els diputats perquè puguin disposar de prou temps i exercir degudament la seva funció", ha afirmat la portaveu popular, Cuca Gamarra.

La mesa de la comissió ho ha rebutjat, i la llei ha superat un nou tràmit i els canvis introduïts s'han aprovat per 20 vots a favor i 17 en contra.
 

Bolaños: "Va entrar impecable al Congrés i en sortirà impecable"

Abans, Félix Bolaños ha celebrat l'acord que ha permès tancar el text definitiu. "La llei serà un referent mundial, d'acord amb els millors estàndards europeus", ha afirmat, insistint que tanca una etapa "d'enfrontament, conflicte, tensió, i trencament dels afectes i de la convivència" i "obre una nova etapa de diàleg i acords on es farà política dins de les institucions i de la Constitució".

Segons ell, se'n "beneficia el conjunt d'Espanya".

El ministre de la Presidència ha subratllat que la llei "va entrar impecable al Congrés i en sortirà impecable", incorporant-hi les recomanacions de la Comissió de Venècia, que va avalar en termes generals una llei d'amnistia. Un fet que, segons Bolaños, va "intensificar" les negociacions entre el PSOE i els independentistes.

Amb tot, augura que també hi haurà acord de pressupostos.

Félix Bolaños, parlant davant d'un micròfon des del pati del Congrés

Bolaños s'ha dirigit als mitjans des del pati del Congrés (Europa Press/Eduardo Parra)

Aragonès: "És el reconeixement que la repressió de l'Estat ha estat il·legítima"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que l'aprovació suposa "l'inici del final d'un malson", en referència a les conseqüències jurídiques sobre els independentistes, en forma de presó, exili, inhabilitació i penalització econòmica.

"És el reconeixement que la repressió de l'Estat ha estat il·legítima i aquesta correcció ens dona la raó als qui sempre hem defensat que estàvem davant d'una causa general motivada políticament"

Malgrat reconèixer que queda "molt camí" per fer encara, ha celebrat que la llei "blinda els afectats en el màxim que els pot blindar".

Per la seva banda, l'expresident Carles Puigdemont també s'ha mostrat satisfet amb un text que considera que reverteix la repressió "d'una forma que els indults no podien garantir de cap manera". "Era una de les condicions per poder tenir una relació amb els partits del govern espanyol sense la interferència de la judicatura patriòtica", ha afegit. 

 

També han celebrat l'acord des de les files de Junts. "Ara sí que podem dir que tenim davant una llei d'amnistia que no deixa ningú enrere i que és d'aplicació immediata", ha afirmat la portaveu, Miriam Nogueras, en una entrevista a "Els matins" de TV3.

Segons ha explicat, els canvis respecte a la primera proposta del text que Junts va tombar al Congrés "són importantíssims". Entén que, adaptant els delictes de terrorisme i traïció als estàndards europeus, i no al Codi Penal espanyol, s'ha "internacionalitzat" la llei d'amnistia i "ara l'aplicació ja només depèn dels jutges".

Des d'Esquerra, que creu que la llei anterior ja cobria tots els encausats del procés, celebren també l'acord, tot i que han acusat Junts d'haver "allargat el patiment innecessàriament", segons ha dit una de les seves negociadores, Marta Vilaret, a TV3.

"Cada vegada que perdem una setmana més, ells --amb relació als jutges-- guanyen mesures cautelars, obren més causes", ha afegit en la mateixa línia la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a "El matí de Catalunya Ràdio".

 

Feijóo: "Sánchez ha estat investit a canvi d'impunitat judicial"

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat contra l'acord. "No podem permetre que un primer ministre aconsegueixi la investidura a canvi d'impunitat judicial [...] i això és l'amnistia que el govern espanyol està pactant amb els secessionistes", ha assenyalat des de Bucarest, on se celebra el congrés del Partit Popular Europeu.

Segons ell, Pedro Sánchez està "cada dia més acorralat i és més fàcil d'extorsionar" i critica que la moneda de canvi per continuar governant sigui prendre decisions que, diu, perjudiquin l'estat de dret.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSOECongrés dels DiputatsAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut