Manifestació a Barcelona
Manifestació a Barcelona
Barcelona

"Barcelona no està en venda": protesta contra l'especulació i per uns lloguers justos

Altres ciutats com Palma, Madrid, València, Granada, Sevilla i la Corunya també han sortit al carrer

RedaccióActualitzat

Manifestació, aquest dissabte a Barcelona, contra els "enemics de la ciutat". L'ha convocat la Plataforma #BCNnoEstàEnVenda, que agrupa entitats i col·lectius veïnals com la Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns (FAVB), la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) o el Sindicat de Llogaters entre d'altres.

Reclamen lluitar contra tots els elements que estan expulsant els veïns de la ciutat. Actualment, a Barcelona, molts veïns es veuen forçats a abandonar casa seva per la pressió de les immobiliàries i els fons d'inversió, un fenomen que es coneix amb el nom de gentrificació.

La manifestació ha començat a les sis de la tarda als Jardinets de Gràcia. Unes dues mil persones han fet un recorregut pel centre de la ciutat i s'han anat parant als edificis destacats de l'especulació. Han rebutjat un model turístic que -diuen- es basa en la precarietat laboral i han denunciat una nova bombolla immobiliària centrada en els lloguers. Creuen que la situació és insostenible i han posat d'exemple que els joves de menys de 35 anys han de destinar el 65% del sou a pagar el lloguer.

 

 

Notícia relacionada: El barri de Sant Antoni es mobilitza contra l'expulsió de veïns

Una de les principals reivindicacions de #BCNnoEstàEnVenda és la derogació de l'actual LAU, la llei d'arrendaments urbans. Creuen que cal assegurar contractes estables, amb renovació automàtica excepte quan el propietari tingui una necessitat familiar de primer grau.

També volen posar fi als privilegis fiscals de les SOCIMI (Societats Anònimes Cotitzades d'Inversió Immobiliària), que no paguen impost de societats.

 

 

Vídeo relacionat: Entitats del Poble-sec denuncien la gentrificació del barri

Creuen que s'han d'expropiar els habitatges de grans propietaris que hagin estat buits durant dos anys per convertir-los en habitatge públic de lloguer.

Entrevista relacionada: Jaume Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters: "La resistència dels partits a modificar la llei d'arrendaments és injustificada"

Demanen també un turisme respectuós amb la convivència veïnal i que la ciutat sigui un espai públic per viure i conviure, no per fer negoci. Creuen que s'ha de parar la destrucció del comerç de proximitat. Proposen promoure l'ús del transport públic eficient i no contaminant i l'ús de mitjans alternatius com la bicicleta per reduir la contaminació a la ciutat generada pels vehicles privats i els creuers del port.

 

 

Notícia relacionada: Ocupen la seu del Districte de l'Eixample per denunciar l'especulació

"Mudances de protesta"

La reivindicació de tornar a fer la ciutat habitable per als veïns agafa cada vegada més força. Justament fa una setmana es va fer la primera acció de les Mudances de protesta, una campanya impulsada per la FAVB per fer visible el problema dels desnonaments, que afecta milers de persones a Barcelona, que han vist com el seu contracte de lloguer s'acabava o s'encaria de manera desproporcionada. La campanya es finança amb micromecenatge.

Aquesta primera "mudança de protesta" es va fer al barri del Poblenou.

"Les nostres ciutats no es venen"

La protesta no s'ha fet només a Barcelona. Sota el lema #Yovoy12M les nostres ciutats no es venen, els veïns de Madrid, València, Iruña, Granada, Las Palmas de Gran Canaria, Gijón, Sevilla, Palma, Màlaga i la Corunya han sortit al carrer amb reivindicacions semblants a les de Barcelona.

Especial relacionat: Expulsats de Barcelona, lloguers pels núvols

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut