El mural és obra de l'artista Toni Espinar i hi destaca la frase "Sense memòria no hi ha aprenentatge" (Facebook Fermin Muguruza)

Acusen un institut valencià d'enaltir el terrorisme per un mural dedicat a Muguruza

Un jutjat de Gandia investiga la cúpula d'un centre de Bellreguard després d'estimar una denúncia de l'associació Educadores contra el Adoctrinamiento

RedaccióActualitzat

L'equip directiu de l'Institut Joan Fuster de Bellreguard, a la Safor, està sent investigat per un suposat delicte d'enaltiment del terrorisme per la col·locació d'un mural dedicat al músic i activista basc Fermin Muguruza en una façana del centre, i per una visita que l'artista hi va fer el 23 de març de l'any passat. 

La directora i cinc membres més de l'equip hauran de comparèixer el 26 de març davant d'un jutjat de Gandia després que un jutge hagi estimat la denúncia presentada per l'associació Educadores contra el Adoctrinamiento (ECA), que acusa la cúpula de l'institut "d'adoctrinament proetarra" i de "blanquejar el terrorisme". 

Muguruza ha expressat el seu suport i solidaritat amb els afectats davant d'una denúncia i una investigació que considera "una vergonya". I ho ha fet recuperant també un fragment de la visita que va fer aquell dia a l'institut que acull el seu mural. 


L'entitat ECA, pròxima a l'extrema dreta i de conviccions catòliques, va acudir als tribunals després que una família del centre l'informés que Muguruza havia visitat l'escola i que hauria ofert una xerrada on estaven convidats tots els alumnes majors de 12 anys.

El seu director jurídic, José Luis Castellano, argumenta que els pares no en sabien res i que als alumnes els van convidar a sortir al pati per inaugurar el mural mentre un tabal i una dolçaina tocaven "El cant dels maulets". L'entitat impulsa accions similars contra altres centres.
 

Un mural promogut per un artista i per l'Ajuntament

Fermin Muguruza va presentar a Bellreguard la seva pel·lícula "Black is Beltza II: Ainhoa" el 22 de març de l'any passat, en un acte organitzat pel Centre de Desenvolupament Rural de la Safor en col·laboració amb l'Àrea de Cultura Democràtica de l'Ajuntament.

Abans de la visita, l'artista muralista Toni Espinar va proposar a l'Ajuntament fer una obra dedicada a l'artista i col·locar-la en algun edifici de titularitat municipal per homenatjar-lo. Finalment, el consistori va decidir ubicar-la a l'institut.

L'exregidor de l'Àrea de Cultura Democràtica Juanjo Giner ha explicat a Vilaweb que l'endemà de la presentació van dur Muguruza a l'institut per mostrar-li el mural, on ha assegurat que l'artista va dir unes paraules d'agraïment, però que en cap cas va fer una xerrada als alumnes.


Segons El Debate, en la denúncia la plataforma demana penes de presó per als sis investigats i vol que es retiri el mural amb la imatge de Muguruza, on es pot llegir la frase "Sense memòria no hi ha aprenentatge". 

De moment, la direcció del centre ha declinat fer declaracions públiques sobre el cas.

 

ARXIVAT A:
País Valencià
Anar al contingut