Barcelona

Mas valora que el rei reconegui el "problema" amb Catalunya però demana respecte

El president diu en l'ofrena floral a Macià: "El millor homenatge que li podíem fer es diu urnes el 9-N"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat ha participat en l'ofrena floral al president Francesc Macià, en el 81è aniversari de la seva mort. Artur Mas ha volgut subratllar el fet que el millor homenatge que es podia fer a Macià ha estat poder preguntar als catalans, el 9-N, sobre el seu futur. "El millor homenatge que podíem fer a Macià es diu urnes el 9-N", ha assegurat en el seu discurs.

Mas també ha assegurat, en referència al discurs del rei Felip VI, que el fet de parlar de Catalunya suposa un "reconeixement del repte i del problema", que fins ara s'havia negat, menystingut i ridiculitzat, però que no es començarà a trobar una solució al conflicte fins que no es recuperi el "respecte" mutu entre Catalunya i Espanya, es deixi votar els ciutadans de Catalunya sobre la independència i fins que "a ningú se l'obligui a viure d'una manera que no vol viure".

I ha afegit: "El dia que s'entengui i respecti que Catalunya té dret a decidir lliurement i democràticament el seu futur, aquell dia hi haurà el respecte de fons que cal entre nacions", ha assegrat el president. Ara bé, ha admès: "Aquell dia avui no ha arribat perquè cada intent que fa Catalunya és boicotejat per part de les institucions de l'Estat i sobretot pel govern espanyol, que actua de manera poc respectuosa".

El president ha recordat que Macià "va voler construir una Catalunya políticament lliure" i mai la va dissociar d'una "Catalunya econòmicament pròspera i socialment justa i ell afegia [ha dit] espiritualment gloriosa". En aquest sentit, ha criticat que "massa vegades encara hi ha la tendència de separar el que és el discurs nacional amb el discurs de les eines i els instruments necessaris per construir una societat benestant i justa". I ha etzibat: "Hi ha massa interès per separar les dues cares", quan "molts sabem que aquestes dues cares van unides: La llibertat política de Catalunya és la millor aposta per la justícia social i la prosperitat econòmica i la millor eina per construir una Catalunya ètica".

El president Mas ha pronunciat aquestes paraules en l'ofrena floral a la tomba del president Francesc Macià. Com és tradicional, diversos dirigents polítics han fet l'ofrena coincidint enguany amb els 81 anys de la seva mort. Diferents polítics van arribant al cementiri de Montjuïc de Barcelona.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut