Madrid

El rei Felip VI es mostra preocupat en el seu primer discurs de Nadal per possibles "fractures emocionals"

El rei Felip VI ha pronunciat el seu primer discurs de Nadal dedicant a Catalunya més temps que a cap altre tema. Diu que li dol que hi pugui haver fractures emocionals i rebutjos entre famílies, amics o ciutadans. Contra la corrupció, ha estat categòric.

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI ha pronunciat el seu primer discurs de Nadal com a monarca espanyol. Hi havia expectació perquè era el primer i per saber si parlaria de la infanta Cristina, tres dies després de saber-se que el jutge Castro la vol portar a judici pel "cas Nóos". També per si parlaria de Catalunya i en quins termes. Felip VI ha dissipat els dubtes ràpidament. La corrupció ha estat el primer tema del seu discurs. Catalunya, el tercer.

"Tallar d'arrel i sense contemplacions la corrupció"

Parlava del "comportament allunyat del que cal esperar" i de "conductes irregulars" fins que, després d'un minut i 41 segons dedicats a aquesta qüestió, ha pronunciat amb totes les lletres la paraula "corrupció". Ha dit que "s'ha de tallar d'arrel i sense contemplacions". En cap moment ha parlat explícitament de la seva germana, però sí que ha dit que "temes com aquest susciten una opinió unànime" i ha demanat confiança en la justícia en l'"objectiu irrenunciable" de lluitar contra la corrupció.

"Em preocupa que es puguin produir fractures emocionals, desafectes i rebutjos entre famílies"

En un marcat punt i a part, el rei d'Espanya ha abordat "la situació que es viu actualment a Catalunya". Felip VI ha dit: "És evident que tots ens necessitem". Es referia a l'economia, però no només a l'economia. També als "sentiments", ha dit. En aquest sentit s'ha mostrat "preocupat" davant de la possibilitat que hi hagi "fractures emocionals, desafectes o rebutjos entre famílies, amics o ciutadans". El rei entén que aquest risc no hauria de ser-hi, ja que "ningú en l'Espanya d'avui és adversari de ningú" i també perquè "els desencontres no es resolen amb ruptures emocionals o sentimentals".

El bloc català ha estat el que més minuts ha ocupat en el primer discurs del rei Felip, tres minuts i 35 segons. I és que ha volgut fer una defensa del marc constitucional com a garant de convivència i apel·lar des del respecte i la comprensió a caminar cap a la integració de les societats. Diu el rei que aquest repte, com els altres que té plantejats Espanya, "els superarem, sens dubte; n'estic convençut".

Economia i el relleu a la corona

Abans de parlar de Catalunya, el monarca ha destinat dos minuts a parlar de la crisi. Era de preveure que es referís a la "situació econòmica" i ho ha fet per reconèixer que els índexs d'atur són "inacceptables", i al mateix temps per destacar que hi ha "magnituds macroeconòmiques" que conviden a l'optimisme. Felip VI ha fet una crida a no oblidar que l'economia ha d'estar al servei de les persones.

I el canvi de cap d'estat també ha merescut menció especial en el primer discurs de Nadal del nou rei. Felip VI creu que el relleu a la corona "ha donat un exemple de seriositat i dignitat al món", i ha superat així totes les crítiques que va provocar el procés d'abdicació del rei Joan Carles I a través d'una llei d'abdicació que escurçava els terminis.

En la tramitació d'aquella llei també es va reclamar obrir el debat sobre monarquia o república. El rei no s'hi ha referit en el seu discurs, com tampoc no ho va fer en el de proclamació, però sí que ha volgut agrair que, des que és rei d'Espanya, s'ha sentit "estimat i apreciat".

Felip VI ha destinat els últims quatre minuts i mig dels tretze que ha durat el seu discurs a llançar un "missatge d'esperança" als espanyols davant dels reptes que ha d'afrontar el país.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut