Atenes

El govern grec no reconeix la troica com a interlocutor vàlid per renegociar el deute

Iannis Varufakis ho ha dit al costat del president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

RedaccióActualitzat

El nou ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, ha fet gala de la seva bel·ligerància contra el pla de rescat que ha vestit Grècia d'austeritat i, un cop al govern, ha deixat clar que la troica formada per la UE, el BCE i l'FMI no és un interlocutor vàlid en les converses per mirar de renegociar el deute. El ministre grec ho ha dit d'aquesta manera.

""El nostre govern farà el possible per cooperar amb les institucions legals de l'eurozona i el Fons Monetari Internacional; però amb el comitè tripartit (troica), que pretén implantar un programa d'una lògica anti-europea, amb aquest comitè que el Parlament Europeu troba mal estructurat, no tenim intenció de treballar-hi"

Varufakis ho ha dit al costat del president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que aquest divendres ha anat a Atenes per veure's amb Alexis Tsipras, primer, i el seu ministre de Finances, després, al cap d'una setmana de la victòria de Syriza diumenge passat.

Les paraules de Varufakis no han estat ben rebudes per Dijsselbloem. El cap de l'Eurogrup ha advertit el nou govern de Tsipras que no pot ignorar els acords pactats per Grècia amb la Unió. Ha advertit que no és un bon començament.

Amb tot, caldrà que es digereixin les propostes com la que ha fet el ministre grec. Varufakis ha proposat una moratòria del pagament del deute de cinc anys i al tres mesures com la convocatòria d'una conferència internacional sobre el deute.

Alemanya avisa que Berlín no es presta a "xantatges"

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, ha advertit el govern grec que els compromisos s'han de mantenir i que "és difícil" fer "xantatge" a Berlín. Schäuble ha reiterat que el govern alemany està disposat a ajudar Grècia, però que, perquè es produeixi aquesta "solidaritat", Atenes ha de complir els seus compromisos.

L'home fort del govern Merkel en matèria econòmica ha subratllat que la "confiança" és el fonament per a la continuïtat de la solidaritat europea. "Necessitem solidaritat a Europa i, a més, no podem rebre xantatge", ha avisat Schäuble al nou govern Tsipras. El primer ministre grec no ha inclòs Alemanya entre les seves properes destinacions a l'exterior, com sí que ha fet amb Itàlia i Xipre. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut