Màrcia Cisteró en el paper de Frederica Montseny
"Frederica Montseny, la dona que parla"
Del 10 al 15 d'octubre a la ciutat alemanya de Postdam

"La Gemma té un pla" i "Frederica Montseny, la dona que parla", al Festival Prix Europa

El documental de TV3 dirigit i produït per Arantza Díez "La Gemma té un pla" i la coproducció "Frederica Montseny, la dona que parla", han estat nominats als Prix Europa 2021. El primer competeix en la categoria de millor documental europeu i la segona en la categoria de millor ficció televisiva.

"La Gemma té un pla" i "Frederica Montseny, la dona que parla" participaran en l'edició d'enguany dels Prix Europa, que es faran del 10 al 15 d'octubre a la ciutat alemanya de Postdam. Les dues produccions han estat seleccionades d'entre un total de 684 treballs de 268 mitjans.

"La Gemma té un pla", un documental de TV3 dirigit i produït per Arantza Díez, que es va estrenar al "Sense ficció" el març, competeix en la categoria de millor documental europeu juntament amb 25 produccions més. "La Gemma té un pla" explica la història d'una infermera catalana que posa en perill la seva vida intentant travessar en cotxe les fronteres dels Balcans amb una família de refugiats afganesos de manera clandestina.

Per la seva banda, la coproducció "Frederica Montseny, la dona que parla", escrita per Rafa Russo i Mireia Llinàs, i dirigida per Laura Mañá, competeix en la categoria de millor ficció televisiva al costat d'unes altres 20 produccions. El film narra la història de la líder anarcosindicalista que va acceptar el càrrec de ministra de Sanitat durant la Segona República, fet que la va convertir en la primera dona ministra d'Europa. En el repartiment hi ha Màrcia Cisteró, a la pell de la líder anarquista, i Emilio Gutiérrez Caba, en el paper del president Largo Caballero, entre d'altres.

El festival Prix Europa va ser fundat pel Parlament Europeu, la Comissió Europea i la Fundació Cultural Europea el 1987 i és el festival de radiodifusió paneuropeu més influent. A banda de reconèixer les millors produccions europees de televisió, ràdio i mitjans digitals, Prix Europa té per objectiu enfortir la convivència de tots els ciutadans de la UE, escoltant la multiplicitat de veus que en reflecteixen la diversitat.

"Frederica Montseny, la dona que parla"

Val la pena trair els propis ideals pel que sembla un bé major? En plena Guerra Civil espanyola, la influència de l'anarcosindicalisme porta Frederica Montseny al govern de la República. Ella ho accepta a contracor, per impedir l'auge del feixisme, i esdevé la primera dona ministra d'Espanya i d'Europa. Acabada la guerra, Montseny s'ha d'exiliar a França, on s'enfrontarà a un judici d'extradició que posarà a prova les seves fermes conviccions. Si el perd, tornarà a l'Espanya franquista per ser executada.

"Frederica Montseny, la dona que parla" és una producció de Distinto Films en coproducció amb Televisió de Catalunya i Voramar Films, amb el suport del Departament de Cultura, la participació d'À Punt Mèdia, la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura, la participació d'IB3 Televisió de les Illes Balears, el suport de Creative Europe Media Programme of the European Union, la col·laboració del Ministeri d'Igualtat i l'Institut de la Dona i la participació de CREA SGR.

Podeu descarregar-vos-en les fotos en aquest enllaç.

"La Gemma té un pla"

A Sèrbia, el delicte de tràfic de persones està castigat amb penes de fins a 12 anys de presó: a aquesta acusació s'enfronta la protagonista d'aquest documental, la Gemma, a qui la policia enxampa, amb el seu marit, intentant passar un control fronterer serbi amb una família afganesa de forma clandestina. Però, és la Gemma una traficant de persones? Què és el que mou aquesta infermera, mare de tres fills i àvia d'una nena, a córrer aquest risc i posar en perill la tranquil·litat de la seva vida?

Rodat al llarg de tres anys, entre l'estiu del 2016 i l'hivern de 2019, aquest documental, dirigit per Arantza Díez, segueix la història de la Gemma des del moment en què pren una de les decisions més compromeses de la seva vida: travessar clandestinament les fronteres dels Balcans amb cotxe, des de Grècia, portant persones de Síria o l'Afganistan que volen demanar asil a Espanya o altres països de la Unió Europea, i que no ho poden fer perquè, des del 2016, les fronteres europees es van tancar als refugiats.

La Gemma compta amb l'ajuda d'una xarxa de gent que col·labora amb ella al llarg de tota la ruta: amics i familiars que li deixen els seus DNIs perquè les persones que porta al cotxe puguin superar els controls policials de les fronteres. I perquè persones com el seu marit, el Txema, que l'acompanya en els viatges juntament amb la Mar, una amiga de l'ànima que, a més a més, també hi posa el seu cotxe, o activistes com ara la Maja, una jove eslovena que els obre casa seva a cada viatge, puguin descansar un parell de nits, en un trajecte de gairebé 3.000 quilòmetres per carretera.

El documental segueix la Gemma en alguns d'aquests viatges. Una de les missions, però, acaba malament: la policia la deté, juntament amb el Txema, al control fronterer d'entrada a Sèrbia quan la volien passar amb una família refugiada. La fiscal els acusa, entre altres delictes, de tràfic il·legal de persones, i la jutge en decreta l'entrada immediata a la presó, una situació que podria canviar la vida de la Gemma i el seu marit per sempre.

"La Gemma té un pla" explora, en definitiva, les raons íntimes que porten algunes persones a córrer riscos pel simple fet d'ajudar altres persones que ho necessiten. És una història de rebel·lia i de determinació, una història petita, protagonitzada per gent normal i corrent que impugna les normes del sistema.

Podeu descarregar-vos les fotos en aquest enllaç.

Més informació:

https://www.ccma.cat/tv3/sense-ficcio/les-dones-protagonistes-del-sense-ficcio-al-marc/noticia/3079727/

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut