"Martha: una història en imatges" ("Martha: a picture story"), de Selina Miles
Programació especial

Les dones, protagonistes del "Sense ficció" al març

Amb motiu de la celebració el 8 de març del Dia Internacional de les Dones, el "Sense ficció" farà una programació especial el mes de març, durant quatre setmanes, amb l'emissió de vuit documentals centrats en temàtiques diverses relacionades amb les dones

TEMA:
Som dones

AL "SENSE FICCIÓ", CADA DIMARTS DEL MES ÉS 8 DE MARÇ

 

El 2017, durant una estada a Nova York com a professora visitant a la universitat, em va sorprendre veure sovint flors en un edifici prop del meu apartament: era l'antiga Triangle Shirtwaist, la fàbrica de camises on el 1911 van morir 146 persones en un incendi. La majoria eren dones i van morir cremades o saltant per les finestres: totes les sortides estaven bloquejades per evitar robatoris. Aquella tragèdia va ser el detonant de la creació del Sindicat Internacional de Dones del Tèxtil i d'importants millores laborals. En record seu, de la seva lluita i de les que encara queden per guanyar celebrem el 8 de març, Dia Internacional de les Dones

Per tercer any consecutiu des que soc directora del "Sense Ficció", cada dimarts de març programarem documentals on les protagonistes són dones. És la nostra manera de dir que cada dia hauria de ser 8 de març i recordar que encara estem lluny d'assolir la igualtat en drets bàsics i fonamentals.

Veurem documentals de dones que abandonen una vida confortable i que passen a la il·legalitat per ajudar els refugiats que es consumeixen als camps de Grècia. Dones que agafen les armes per defensar la llibertat del seu poble, però sobre tot la seva. Nois que volen ser dones. Dones que retraten la lluita d'altres dones. Dones que s'alliberen d'un entorn opressor fent de xerpes a les muntanyes més altes del planeta, un entorn encara dominat pels homes...

A més de protagonitzar tots els documentals del mes de març, les dones també són les directores de moltes d'aquestes peces. Realitzadores que sovint s'han jugat la vida per ensenyar-nos com se la juguen altres dones. O com se superen. O com s'empoderen.

Si amb el documental volem donar veu a realitats silenciades, si pretenem que després de veure un documental canviï la nostra visió sobre determinades situacions, al "Sense ficció" no podem fer altra cosa que fer visibles aquestes històries de dones, tot l'any, però especialment el mes de març.

Montse Armengou
Directora "Sense ficció"

 

DIMARTS 9 DE MARÇ

 

"La Gemma té un pla"   

A Sèrbia, el delicte de tràfic de persones està castigat amb penes de fins a 12 anys de presó: a aquesta acusació s'enfronta la protagonista d'aquest documental, la Gemma, a qui la policia enxampa, amb el seu marit, intentant passar un control fronterer serbi amb una família afganesa de forma clandestina.  Però, és la Gemma una traficant de persones? Què és el que mou aquesta infermera, mare de tres fills i àvia d'una nena, a córrer aquest risc i posar en perill la tranquil·litat de la seva vida?

Un documental d'Arantza Diez.

 

"La Gemma té un pla", d'Arantza Diez

 

"Comandant Arian"

Història sobre l'emancipació i la llibertat en ple front de la guerra de Síria narrada en dos temps. D'una banda, quan la comandant Arian, de 30 anys, guia cap a Kobane un batalló de dones amb la missió d'alliberar la població que viu sota el jou del Daesh (ISIS) i, d'una altra, quan, temps després, es recupera de les ferides de cinc bales i es veu obligada a redefinir el seu paper en la lluita per la llibertat de les dones.

Dirigit per Alba Sotorra.

 

"Comandant Arian", d'Alba Sotorra

 

DIMARTS 16 DE MARÇ

 

"Em dic Violeta"  

La Violeta porta una vida normal en una família acomodada, amb uns pares afectuosos - les conegudes estrelles de cinema porno Nacho Vidal i Franceska Jaimes -  i amb tot el que el cor d'una noia d'11 anys podria desitjar. Però no sempre va ser la bonica nena que és avui: va néixer nen.

Dirigit per David Fernández de Castro i Marc Parramon.

 

"Em dic Violeta", de David Fernández de Castro i Marc Parramon.

 

"Sortir de l'armari" ("Coming out")

A través d'un extraordinari muntatge de vídeos filmats per joves de diferents països en què anunciaven a les seves famílies que són gais, lesbianes o transgènere, el documental "Sortir de l'armari" ens acosta al moment de canvi íntim i social que es viu arreu del món

Dirigit per Denis Parrot.

 

'Sortir de l'armari' ('Coming out'), de Denis Parrot

 

DIMARTS 23 DE MARÇ

 

"Pilar Aymerich, la mirada felina"

La fotògrafa barcelonina Pilar Aymerich destaca en un món dominat per homes, el del fotoperiodisme. Autora de moltes imatges que són un testimoni visual imprescindible per conèixer la història política, social i cultural de Catalunya de la segona meitat del segle XX, les seves fotografies l'han convertida en una de fotògrafa catalana indispensable de la nostra història recent.

Dirigit per Jordi Portals.

 

'Pilar Aymerich. La mirada felina', de Jordi Portals
"Pilar Aymerich. La mirada felina", de Jordi Portals

 

"Martha: una història en imatges" ("Martha: a picture story")

La fotògrafa Martha Cooper és l'autora de "Subway art" (1984), la "bíblia" dels grafiters i un dels llibres més venuts i més robats de tots els temps. Cooper és una icona pionera del moviment de l'art de carrer, que als 75 anys segueix encara amb la seva càmera els emmascarats que esprai en mà deixen constància del seu art al marge de la llei.

Dirigit per Selina Miles.

 

"Martha: una història en imatges" ("Martha: a picture story"), de Selina Miles

 

DIMARTS 30 DE MARÇ

 

"Astrid"

Astrid Fina és una pionera en el surf de neu femení paralímpic a Catalunya. El seu somni es va fer realitat l'any 2018, quan va aconseguir una medalla de bronze als Jocs Paralímpics de Pyeongchang. El documental narra la història d'adversitat i superació que hi ha fins a arribar a aquell moment culminant.

Dirigit per Marc Galver.

 

"Astrid", de Marc Galver

 

"Noies xerpes: Alçant el vol" ("Les femmes envolées")

La possibilitat de pujar a l'Everest ha permès a moltes dones nepaleses "trencar el mur de vidre" d'una societat que els nega els mateixos drets que tenen els homes, convertint l'ascensió al cim del món en sinònim d'emancipació. Vuit alpinistes nepaleses expliquen la seva increïble història d'alliberament.

Dirigit per Anne Benoit-Janin.

 

"Noies xerpes: Alçant el vol" ("Les belles envolées"), d'Anne Benoit-Janin

 

ARXIVAT A:
Som dones

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut