Xai estofat amb espigalls
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Els espigalls són una varietat de col de fulla allargada, amb propietats nutritives interessants, ja que contenen Vitamines B9, C i A, minerals com el potassi, també són rics en fibra i lleugers d'energia.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
1 kg de coll de xai
1 litre de brou de verdures
1 k de patates red pontiac
4 manats d'espigalls
4 tomàquets confitats
3 grans d'all
1 xirivia
1 pastanaga gran
1 llimona
1 ceba de Figueres
llorer
conyac
oli OVE
pebre
una branca de romaní
julivert
PREPARACIÓ
- Fiquem en un bany de sal d'una hora un quilo de coll de xai prèviament tallat a trossos (el bany de sal te una proporció de 50 g de sal per litre d'aigua)
- Eixuguem bé el xai amb paper absorbent.
- Saltem el xai en una olla exprés amb un raig d'oli OVE fins que s'enrosseixi.
- Tallem 1 ceba de Figueres a la microbrunesa.
- Traiem el xai de l'olla i, a la mateixa olla, hi fiquem la ceba per enrossir-la.
- Fem un farcellet amb una pell de llimona, una branca de romaní i una fulla de llorer.
- Tallem 4 tomàquets confitats a dauets.
- A la ceba enrossida hi afegim 3 grans d'all aixafats, el farcellet i els tomàquets confitats. Ho remenem.
- Aboquem un raig de conyac a l'olla i deixem que els sucres s'evaporin.
- Hi afegim la carn de xai i ho remenem un parell de cops.
- També hi afegim 1 l de brou de verdures. Si cal, hi afegim més aigua mineral. Tapem l'olla i ho deixem bullir durant 15 minuts.
- Pelem i tallem a trossets 1 quilo de patates red pontiac, 1 pastanaga gran i 1 xirivia.
- Per escaldar els espigalls, posem a escalfar una olla amb aigua mineral i un polsim de sal.
- Refredem l'olla exprés sota el raig d'aigua de la pica. L'obrim, en traiem el farcellet i hi afegim els vegetals tallats. Ho deixem bullir 10 minuts més.
- Netegem 4 manats d'espigalls i els escaldem en una cassola amb aigua bullint, on els deixarem coure, segons la seva mida, uns 3 minuts.
- Tornem a refredar l'olla sota el raig d'aigua de l'aixeta, l'obrim i hi afegim els espigalls. Ho deixem reposar tot 10 minuts.
- Ho servim en un plat fondo i hi afegim unes voltes de pebre negre, un raig d'oli OVE i una mica de julivert picat de qualsevol manera.