Terrina de xai

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuiner: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    La carn de xai és del tipus vermell i destaca pel seu alt nivell de proteïnes de bona qualitat i de greixos; a més a més, és rica en ferro i vitamines B6 i B12Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  •  

    INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

     

    1 espatlla de xai

    600 ml brou de verdures

    200 g cuscús

    9 tamarindes

    3 dàtils medjool

    2 anissos estrellats

    1 cabeça d'alls

    1/2 llimona

    1/2 branca de canyella

    Gingebre

    Romaní

    Julivert arrissat

    Vi ranci

    Pebre negre

    Oli OVE

    Sal

PREPARACIÓ

  1. Posem dins una safata de forn una espatlla de xai. La salpebrem i la cobrim amb oli OVE. 
  2. Hi afegim 1 llimona tallada per la meitat, una cabeça d'alls que també tallarem per la meitat, 2 anissos estrellats, mitja branca de canyella, 2 branques de romaní i gingebre a discreció tallat a rodelles. 
  3. Ho enfornem a 90ºC durant 5 hores.   
  4. Desenfornem el xai i el posem a sobre d'una reixeta per eliminar l'oli sobrant. 
  5. Desossem el xai i el posem en un motlle on hi haurem posat un paper sulfurat cobrint el fons i les parets. Rectifiquem de sal. 
  6. Amb un altre motlle de la mateixa mida comprimim el xai i per compactar-ho. Els podem lligar amb unes gomes per mantenir la pressió. 
  7. Portem els motlles a la nevera perquè el fred acabi de compactar el xai. 
  8. Trossegem tres dàtils medjool que posarem dins un bol. 
  9. Aboquem al bol la polpa de 9 tamarindes. 
  10. Cobrim dàtils i tamarindes amb vi ranci i ho deixem marinant dues hores a la nevera. 
  11. Posem 400 ml de brou de verdures en un pot. Ho posem a escalfar. Quan bulli baixem el foc i ho deixem bullint durant 10 minuts. 
  12. Posem 200 ml de brou de verdures dins un segon pot. Ho salem i ho escalfem. 
  13. Escorrem els dàtils i els tamarindes i les posem al primer pot (el que porta 400 ml de brou). 
  14. A un recipient hi posem 200 g de cuscús. 
  15. Aboquem al cuscús el brou calent del segon pot (el dels 200 ml de brou). Ho reservem. 
  16. Destapem el cuscús, el removem , l'aboquem a una safata plana i l'estenem. Cobrim la safata amb un drap i la reservem. 
  17. Passem les fruites dins un got batedor i les triturem. 
  18. Colem el líquid resultant de la trituració al pot i ho posem al foc per reduir-ho. 
  19. Traiem el xai de la nevera. 
  20. Trossegem el xai en quatre parts. 
  21. Escalfem el xai per les quatre cares amb una paella. 
  22. Aboquem per sobre una mica del vi ranci que hem fet servir per marinar les fruites. 
  23. Servim en un plat el cuscús i hi posem a sobre un tros del lingot de xai compactat, ja marcat a la paella. Ho napem amb la semiglassa de fruites i rematem el plat amb una mica de julivert arrissat. 
Anar al contingut