Olla aranesa

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuiner: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    +Obre

    Aquesta preparació és molt energètica, rica en hidrats de carboni (dels fideus i de les mongetes) i en greixos i proteïnes (de les carns i preparacions). Per equilibrar l'àpat, una amanida verda seria l'ideal.

INGREDIENTS

  • INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

    120 g de fideus gruixuts

    80 g de mongeta de Bossòst

    4 pastanagues

    2 porros

    2 xirivies

    1 quart de col

    1 cuixa de gallina

    1 tall de botifarra terregada

    1 orella de porc

    1 os de pernil

    1 cabeça d'alls

    aigua mineral

  •  

    Per fer les pilotes:

    250 g de vedella picada

    100 g de botifarra del perol

    1 ou

    1 gra d'all

    sal

    pebre

    julivert

    pa torrat

PREPARACIÓ

  1. Socarrimem la cuixa de gallina i l'orella de porc per cremar-ne els pèls.
  2. Posem 3 litres d'aigua en una olla, juntament amb la cuixa de gallina, l'orella de porc, l'os de pernil i la botifarra terregada amb pell.
  3. Pelem i tallem a rodelles quatre pastanagues i dues xirivies.
  4. Les introduïm a l'olla, juntament amb els porros, també tallats a rodelles, la cabeça d'alls una mica pelada i el quart de col.
  5. Hi afegim les mongetes de Bossòst, que haurem tingut en remull cobertes amb aigua mineral durant 6 hores.
  6. Ho deixem fent xup-xup, a foc baix, durant dues hores i mitja, desescumant-ho de tant en tant.
  7. Per fer les pilotes, tallem la botifarra del perol, sense pell, a una mida ben menuda. La barregem amb la picada de vedella, 3 cullerades de pa torrat fet farina, un gra d'all tallat a la brunesa, unes fulles de julivert també tallat ben menut, un ou, sal i pebre. Ho integrem tot bé i en fem boles de la mida de dues mossegades. Les afegim a l'olla i ho deixem bullir 10 minuts.
  8. Passat aquest temps, hi afegim els fideus, els deixem bullir 5 minuts i ja ho tindrem. Com que ho servim amb l'olla, continuaran bullint per la inèrcia tèrmica. És millor deixar-ho reposar abans de menjar-ho.