"Veus encerclades" i "Diners sagrats" , dimecres 22 de març, a "60 minuts"

"60 minuts", el programa que ofereix els millors documentals periodístics, dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món, emet, dimecres 22 de març, dues produccions.

L'any 2010, a Londres, desenes de milers d'estudiants es van manifestar davant del Parlament per protestar per la imminent aprovació de la llei que permetria l'increment de més del 60% del preu de les matrícules universitàries. A "Veus encerclades" alguns dels protagonistes directes d'aquelles protestes, estudiants i familiars, denuncien les tàctiques utilitzades per la policia per reprimir els manifestants i el llarg periple judicial en què es van veure immersos alguns activistes estudiantils després d'uns fets que han marcat tota una generació.

I després, "Diners sagrats". Coincidint amb el primer aniversari de Francesc al capdavant de la Santa Seu, l'historiador John Dickie investiga els escàndols financers que han sacsejat l'Església Catòlica i els esforços del nou papa per posar ordre en les activitats econòmiques multimilionàries de la institució, enmig d'acusacions de blanqueig de diners, corrupció i malversació de fons.

 

"Veus encerclades"

Milers d'estudiants es manifesten contra l'augment de les matrícules universitàries a Londres

L'any 2010, a Londres, desenes de milers d'estudiants es van manifestar davant del Parlament per protestar per la imminent aprovació de la llei que permetria l'increment de més del 60% del preu de les matrícules universitàries. Uns quants dels protagonistes directes d'aquelles protestes, estudiants i familiars, denuncien les tàctiques utilitzades per la policia per reprimir els manifestants i el llarg periple judicial en què es van veure immersos activistes estudiantils després d'uns fets que han marcat tota una generació.

Durant les protestes del 2010, la policia va fer servir la tècnica de "kettling", l'encerclament, a la qual va referència el títol del documental. Consisteix a tancar els manifestants dins d'un espai limitat. Un cop encerclats, no poden sortir lliurement i la policia els molesta, provoca, pega o senzillament deixa passar les hores. El 2012, dos anys després d'aquestes protestes, el Tribunal Europeu de Drets Humans va declarar il·legal aquesta tècnica.

La imatge de centenars d'estudiants detinguts per la policia antidisturbis per protestar el 2010 va xocar el director, Chester Yang. "La injustícia, la violència i l'opressió que vaig presenciar va canviar la meva vida -afirma el director-. La meva idea de democràcia es va fer miques. Per omplir aquest buit, vaig seguir la lluita als tribunals dels estudiants que van ser processats acusats de desordre públic i altres delictes. Alhora, em vaig adonar que el moviment contra l'augment de les taxes de matrícula universitàries i contra l'austeritat va ser oprimit i les seves veus silenciades."

Chester Yang va filmar durant quatre anys el documental, fins que hi va haver sentència en els casos judicials que seguia. Un era el d'Alfie Meadows, un jove que va resultar ferit greument al cap i va haver de ser operat d'urgència. Uns anys després, va haver d'anar a judici acusat de desordre públic. En canvi, no hi va haver cap acció disciplinària contra el policia que el va ferir de mort.

Aquest és un treball realitzat amb un profund desig del director de donar protagonisme a les veus dels estudiants que havien estat silenciades. No va trobar mai finançament per a la producció del documental, de manera que va ser la seva família la que va fer l'esforç econòmic per dur-lo a terme. El resultat, "Veus encerclades" ("Kettling of the  voices"), és el testimoni de la lluita de milers d'estudiants que van defensar el dret d'una educació a l'abast de tothom.

Dirigit per Chester Yang

Més informació

Web: http://kettlingofthevoices.com/

 

"Diners sagrats"

Els comptes de l'Església catòlica

Pocs més d'un any i mig després que el papa Francesc accedís al capdavant de la Santa Seu, l'historiador John Dickie va investigar els escàndols financers que han sacsejat l'Església catòlica i els esforços del nou papa per posar ordre en les activitats econòmiques multimilionàries de la institució, enmig d'acusacions de blanqueig de diners, corrupció i malversació de fons.

L'Església catòlica aplega més de 1.200 milions de catòlics. Comptant només els últims anys, un seguit d'escàndols econòmics – juntament amb els de pederàstia - l'han sacsejat fins als fonaments. Un bisbe alemany es va gastar més de 31 milions d'euros per reformar la seva residència diocesana. El president del Banc del Vaticà ha estat objecte d'una investigació. Fins i tot l'exmajordom de Ratzinger va filtrar uns documents que revelaven disputes per diners entre la jerarquia eclesiàstica.

El mateix Ratzinger, que va intentar reformar la institució, va rebre el boicot de la cúria, immersa en lluites internes, portant-lo a la renúncia i provocant una davallada irrecuperable en la credibilitat i la imatge de l'Església davant de l'opinió pública.

La necessitat de posar fi a la incompetència i les irregularitats financeres va ser decisiva en l'elecció del papa Francesc. Però al nou papa li apareixia un gran repte. Sacerdots que fiquen la mà a la col·lecta de missa. Arquebisbes que inverteixen en un canal de pornografia. Un imperi immobiliari ocult. Acusacions de blanqueig de diners i corrupció mitjançant el Banc del Vaticà. Víctimes d'abusos sexuals presumptament privades de les seves indemnitzacions. Quin és el llegat financer que va trobar Francesc? L'Església catòlica pot reconciliar els diners amb la seva moral? "60 minuts" busca respostes.

Dirigit per Jesus Garces Lambert.
Una producció de GA&A Productions i ZDF Arte

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 21 de març del 2017

Anar al contingut