"Temps d'espera"
"Temps d'espera"
PRESENTACIÓ

"Temps d'espera", un documental que, des del rigor, visibilitza la duresa de les desaparicions

Aquest migdia s'ha presentat a l'auditori de TV3 el documental de Montserrat Besses i Pere López "Temps d'espera". La producció de TV3 dedicada a les persones desaparegudes s'emetrà al "Sense ficció" dimarts 8 d'octubre.

Aquest migdia s'ha presentat davant de les entitats i els familiars que apareixen a "Temps d'espera" el documental de producció pròpia de TV3, signat per Montserrat Besses i Pere López. A la presentació hi han participat Vicent Sanchis, director de TV3; David Bassa, cap d'Informatius de TV3; Montse Armengou, directora del programa, i Montserrat Besses, autora del documental . Al final  de l'acte, molts dels assistents han agraït l'aportació del documental a la visibilització de la  problemàtica, i José Carlos Beltrán, inspector en cap del grup de necroidentificació de la Comissaria General de Policia Científica de la Policia Nacional, ha respost a alguns dubtes que han plantejat els participants.

L'autora del documental, Montserrat Besses, ha agraït, en primer lloc, la presència dels testimonis presents a l'auditori: "No ha estat fàcil tractar el tema. En els rodatges ens hem mantingut sencers, però quan tornàvem amb l'equip en el cotxe hi havia bastants silencis. En un documental hi ha molta cosa que queda al calaix i en aquest,  més, perquè ha estat molt difícil fer la tria per la complexitat del tema". Per últim, ha desvelat que a banda del documental hi haurà un dossier al web que s'activarà el mateix dia de l'emissió amb informació extra i entrevistes més llargues per ajudar a complementar la problemàtica.

Vicent Sanchis, director de TV3, ha destacat la importància d'aquest documental dins de la vocació de televisió pública, ja que "des del rigor, dona una nova visió a un problema invisibilitzat, ajuda la societat, comparteix el dolor, analitza els problemes i intenta buscar solucions".

David Bassa, cap d'Informatius de TV3, ha afegit que "la nostra manera d'entendre el servei públic, des dels Serveis Informatius, és fer llum allà on hi ha foscor i donar veu allà on hi ha silenci. La nostra manera de contribuir-hi és trencant tabús, silencis i espais foscos... El drama dels desapareguts és molt gran a nivell de xifres, amb 12 persones desaparegudes diàries, però en canvi se n'ha parlat molt poc. Estic convençut que aquest documental, que està fet amb un gran rigor periodístic i alhora amb molta sensibilitat, tindrà efectes en la societat".

Montse Armengou, directora del programa, ha reflexionat sobre la motivació de fer documentals: "Pretenem que la vida dels espectadors no sigui exactament igual que abans de visionar els documentals. Volem remoure consciències i donar veu a gent que normalment no tenen accés als mitjans de comunicació." També ha aprofitat l'ocasió per parlar dels documentals de producció pròpia: "Si d'alguna cosa ens sentim orgullosos és de poder tirar endavant aquests projectes, perquè ens permeten connectar millor amb el que és l'essència del 'Sense ficció'. Es tracta de temes complicats sobre els quals ens mullem i, amb gran sort, tenim una societat civil que hi col·labora i una audiència que no els defuig".

"Temps d'espera"

El documental retrata la realitat de les desaparicions (voluntàries i involuntàries) amb diversos casos i des de tots els àmbits (familiar, policial...). Desaparèixer sense causa aparent. Una tragèdia per la família, un xoc emocional amb conseqüències indelebles. Una realitat desconeguda malgrat que a Catalunya es denuncien una mitjana de 370 desaparicions cada mes. El 2018 es va tancar amb 4.447 denúncies als Mossos d'Esquadra per aquest motiu. Algunes desaparicions duren unes quantes hores; d'altres, uns quants mesos; d'altres duren per sempre.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut