Cristina Muñoz, cap del departament de Documentals de la CCMA; Marc Almodóvar i Ricard González, directors, a la presentació de "Els nostres Ge…
Cristina Muñoz, cap del departament de Documentals de la CCMA; Marc Almodóvar i Ricard González, directors, a la presentació de "Els nostres George Floyd"

Preestrena de la producció de TV3 "Els nostres George Floyd", sobre les morts sota custòdia policial

Ahir es va fer al Vendrell la preestrena de "Els nostres George Floyd", una producció de TV3 produïda i dirigida per Marc Almodóvar i Ricard González que recorda i analitza casos de víctimes de la brutalitat policial a Catalunya i a Espanya. El documental s'estrenarà avui, a les 22.05, al "Sense ficció".

La presentació del documental "Els nostres George Floyd" es va fer ahir a la tarda al Centre Cívic L'Estació del Vendrell, en un acte en què van intervenir Cristina Muñoz, cap del departament de Documentals de la CCMA; Marc Almodóvar i Ricard González, directors del documental, i membres del Grup local de Suport Justícia per Yassir.

"Els nostres George Floyd", que s'estrena avui, a les 22.05, al "Sense ficció", desvela diversos casos de brutalitat policial amb resultat de mort contra persones immigrades o racialitzades a Catalunya i a Espanya. Morts que no han comportat cap condemna i que es poden considerar manifestacions extrema de racisme institucional. Des del 2010, hi ha hagut a Espanya 65 morts sota custòdia, segons una llista oficial que no inclou diversos casos denunciats.

La presentacio va començar amb la intervenció de Cristina Muñoz. La cap del departament de Documentals de la CCMA va recordar que la funció de la televisió pública és també "donar la paraula a qui no la té, desvelar realitats amagades i reparar, amb el coneixement i la reflexió, el dolor de les víctimes a qui no s'ha escoltat".

Tot seguit, van prendre la paraula Marc Almodóvar i Ricard González, directors del documental, que van agrair l'aposta de TV3 per documentals d'investigació sobre realitats pròximes però amagades, i van explicar que "Els nostres George Floyd" neix de la intenció de recordar que també aquí hi ha casos de racisme extrem i quotidià com els que ens escandalitzen dels Estats Units. "Morts com la de George Floyd tenen més difusió als nostres mitjans que les morts de persones racialitzades en detencions, comissaries o CIEs a Catalunya i Espanya, casos que no s'han investigat suficientment i pels quals ningú ha estat condemnat", van comentar.

El documental analitza a fons quatre d'aquests casos, entre els quals el de Yassir El Yanoussi, un jove del Vendrell d'origen marroquí que va morir el 31 de juliol del 2013 a la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'aquesta població en circumstàncies encara no aclarides. Un cas que ha estat arxivat per la justícia, però que familiars i membres del grup local de suport Justícia per Yassir lluiten per reobrir. Diversos membres d'aquest grup van prendre la paraula, en un col·loqui posterior a la projecció, per reclamar una investigació adequada sobre el cas que pugui aclarir els dubtes i reparar la ferida oberta en la família de Yassir.

Fitxa tècnica

Direcció: Marc Almodóvar i Ricard González
Guió: Marc Almodóvar i Ricard González
Realització: Marc Almodóvar
Productor: Marc Almodóvar
Direcció executiva TVC: Montse Armengou Martín
Productor executiu TVC: Sílvia Pairó
Productor delegat TVC: Joan Carles Villacreces
Director fotografia: Marc Almodovar
Muntatge: Marc Almodóvar
Música: Bel Pujagut
2022

"Els nostres George Floyd" és una producció de Televisió de Catalunya produïda per Marc Almodóvar i Ricard González amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut