"Pegasus, l'espia a la butxaca", a "30 minuts"

El diumenge 16 d'octubre, a TV3, "30 minuts" estrena la producció pròpia "Pegasus, l'espia a la butxaca". Desenes de països de tot el món utilitzen el programa espia Pegasus, oficialment per lluitar contra el terrorisme i el crim organitzat. Però la realitat és una altra.

Periodistes, oponents polítics o activistes pels drets humans han estat espiats sistemàticament per règims autoritaris com els del golf Pèrsic. La "sorpresa" ha arribat quan s'ha descobert que aquests abusos també els han comès països occidentals com Hongria, Polònia o Espanya.

 

"Pots atacar a qui vulguis, on vulguis, quan vulguis.", afirma sense embuts Claudio Guarneri, director del laboratori tecnològic d'Amnistia Internacional, situat a Berlín. "Si algú té interès i diners per atacar-te, és possible que ho aconsegueixi", confirma Elies Campo, investigador del laboratori canadenc The Citizen Lab. "Entra en tu móvil mediante una llamada de Whatsapp perdida desde un número desconocido. Ni siquiera hay que descolgar esa llamada", ratifica el periodista Ignacio Cembrero, expert en el Magreb, a qui li van infectar el mòbil el 2019. Tots parlen de Pegasus, el programa espia de l'empresa israeliana NSO Group, que fa anys que està en el punt de mira d'organitzacions de defensa dels drets civils a tot el món. Els abusos són innombrables. En nom de la "seguretat nacional" s'ha accedit als mòbils i les seves dades, no només de criminals, també d'oponents polítics o membres de la societat civil. La novetat no és l'espionatge en si, sinó l'abast de les dades a les quals es pot accedir amb el programa israelià.

           

Després de les primeres denúncies a la Unió Europea, a l'abril esclata el Catalangate. Amb 65 infeccions confirmades, és el cúmul de casos d'espionatge més gran que mai s'ha trobat el laboratori canadenc The Citizen Lab. "El nombre de casos del Catalangate dobla el més gran que havíem trobat fins ara, en un país del Pròxim Orient", subratlla Elies Campo. "Se'ls ha anat la pinça, molt. No només quantitativament; qualitativament s'han passat. Han creuat línies que en un estat de dret no es poden creuar", es queixa Sergi Miquel, director del Consell de la República amb seu a Brussel·les. Ell va ser dels primers a ser espiat per la seva proximitat a Carles Puigdemont. Més tard les infeccions es van estendre a desenes de membres de la societat civil, parelles sentimentals, familiars i advocats, com la parella de Jordi Cuixart --Txell Bonet--, els advocats Andreu van den Eynde i Gonzalo Boye, o fins i tot els pares d'Elies Campo. Ron Deibert, director de The Citizen Lab, alerta sobre la gravetat del cas "Això té a veure amb una agència d'espionatge a Espanya que opera sense control, i és gairebé segur que hi ha moltes més víctimes que no tenen res a veure amb Catalunya."

 

Ara, alguna cosa podria canviar. L'escàndol de l'espionatge indiscriminat és tan gros que fins i tot el Parlament Europeu ha engegat una comissió d'investigació que podria desembocar en alguna mena de regulació. L'Europol també ha rebut l'encàrrec d'investigar tots els països acusats d'utilitzar el programa de forma il·legítima. El Catalangate, sense pretendre-ho, podria haver estat el detonant final per activar la reacció europea. Quedarà per veure si provoca canvis a nivell estatal o si mai se sabrà qui operava el programa.

 

Un reportatge de: Jordi Regàs i Sara Segarra

Producció: Montserrat Solanich

Imatge: David Bou

Muntatge: Marc Escolies

 

tv3.cat/30minuts

twitter.com/30minuts

facebook.com/30minuts

Sant Joan Despí, 14 d'octubre del 2022 

Anar al contingut