"Orfes d'Estat Islàmic", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 15 de novembre, a les 22.15, "60 minuts" recupera el reportatge "Orfes d'Estat Islàmic", l'emotiva i sorprenent història d'una àvia australiana, Karen Nettleton, una mestressa de casa amb una vida corrent que emprèn la complicada missió de rescatar els seus nets i besnets a Síria, atrapats en un camp de refugiats, enmig de la desfeta de l'Estat Islàmic. 

 

 

 

El jihadista australià més conegut, Khaled Sharrouf, va marxar amb la seva dona i els seus cinc fills a l'autoproclamat califat d'Estat Islàmic el 2014. Va publicar a les xarxes socials unes imatges esfereïdores que van fer la volta al món: el seu fill gran aguantant el cap decapitat d'un presoner. El documental explica la dramàtica història d'aquests nens, víctimes del fanatisme del seu pare, i la lluita sense treva de la seva àvia per localitzar-los i tornar-los a Austràlia.

Khaled Sharrouf i la seva esposa, Tara, van abraçar la bandera negra d'ISIS, com molts altres joves occidentals. Karen Nettleton, la protagonista d'aquest documental, és la mare d'ella i viu amb angoixa el procés de radicalització de la seva única filla, sense poder-hi fer res. Quan tota la família Sharrouf marxa a Síria, l'àvia hi perd el contacte durant molts anys. 

Però Khaled i Tara moren durant la guerra. Alliberat l'últim reducte d'ISIS, l'àvia es proposa trobar els tres nets que queden vius i fer-los tornar a Austràlia, el seu país. Zaynab, la neta més gran, tenia aleshores disset anys. Amb tretze, l'havien obligat a casar-se amb un combatent d'Estat Islàmic de l'edat del seu pare i havia tingut dos fills, besnets de Karen.

L'àvia va preparar diverses missions de rescat, però totes fracassaven. Turquia, Síria, l'Iraq... Finalment, els troba al camp de refugiats d'Al-Hawl a Síria, on viuen atrapats en condicions precàries després que Estat Islàmic perdés el control del territori. El periodista Dylan Welch i la productora Suzanne Dredge han seguit l'experiència d'aquesta família durant quatre anys, han viatjat amb Karen i l'han acompanyat en el seu intent de convèncer les autoritats sirianes i australianes que li lliurin la custòdia dels seus nets i besnets i els permetin tornar a Austràlia. 

Un retrat del que aquesta família - i moltes altres arreu del món- van viure els anys que va existir el califat d'Estat Islàmic i l'infern que encara viuen ara amb els seus familiars en camps de refugiats.

Dirigit per Dylan Welch.

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 5 de novembre del 2021
 

Anar al contingut