Dimarts, a les 22.05

"Nits sense ficció" estrena "Les del criquet", una història d'empoderament femení

Demà, a les 22.05, "Nits sense ficció" estrenarà "Les del criquet", un documental de l'equip del "Sense ficció" que retrata la lluita d'un grup de noies d'origen pakistanès i indi per trencar estereotips i complir el somni de jugar a criquet, un esport minoritari a Catalunya.

Tot seguit, a les 23.15, l'espai estrenarà "Llenceria fina al Kurdistan", documental que mostra un lloc de trobada on les dones connecten amb el seu cos i la sensualitat, després de superar els traumes de l'opressió, la guerra i la moral conservadora.

"Les del criquet"

L'Aliza, la Tasbiha, la Samaia, la Simran, la Muskan, l'Aneesa... són una vintena de noies que cada setmana trenquen estereotips a cop de bat. Tenen entre 14 i 24 anys i formen part de l'únic equip femení de criquet que hi ha a Espanya.

Les seves famílies van arribar fa anys a diferents barris de Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, provinents de països com el Pakistan o l'Índia, però elles han crescut aquí, estudien i treballen aquí, parlen català i lluiten per compaginar els dos mons amb què conviuen.

Algunes tenen el suport de la família, d'altres no i han hagut de lluitar molt per poder jugar a un esport que aquí és minoritari. No tenen camp propi ni rival i han d'entrenar on poden i en els horaris que ningú vol.

Per això van liderar el projecte per tenir un camp específic per a aquest esport i van aconseguir que la seva proposta fos la més votada en els primers pressupostos participatius de l'Ajuntament de Barcelona el 2021. Les obres van començar l'estiu de l'any passat al camp esportiu Julià de Campmany de Montjuïc, fins ara completament abandonat.

Ara mateix no tenen rivals i han de jugar contra equips masculins o entre elles mateixes. Però ara s'ha creat la selecció espanyola i el passat mes de desembre van disputar el primer Torneig Europeu Femení de Criquet.

"Les del criquet" ha seguit la vida d'aquestes noies durant cinc mesos a nivell personal i professional, i la trajectòria de l'equip i les obres de construcció del camp, per aconseguir crear un retrat coral de les seves vides, els temes que els preocupen i les seves il·lusions i somnis. 

Fitxa tècnica

Un documental de Laia Mestre Sopeña i Ricard Belis Garcia
Fotografia: Carles de la Encarnación Gradaïlla
Producció: Roser Gispert Lafuente
Muntatge: Xavier Abad Rodón

"Les del criquet" és una producció de 3Cat elaborada per l'equip del "Sense ficció".

 

"Llenceria fina al Kurdistan"

"Llenceria fina al Kurdistan" retrata històries íntimes i confessions que tenen lloc a la primera botiga de roba interior del Kurdistan. Les dones apareixen retratades en un món dominat per la guerra, la religió, els homes, les seves mares i les àvies. I és una mostra d'autodeterminació, sensibilitat, sensualitat i sexualitat.

La primera botiga de roba interior del nord de l'Iraq es troba en un centre comercial modern de Sulaymaniyah, una ciutat de la regió autònoma kurda de l'Iraq i no només ven roba interior, sinó que també actua com un lloc de trobada per a les dones.

Les dones del Kurdistan viuen en una societat dominada per la guerra, la religió i els homes (3Cat)

Amb valentia i honestedat, un grup de dones kurdes i yazidites xerren amb franquesa, revelant els reptes a què s'enfronten en una societat dominada per homes. Les dones de "Llenceria fina al Kurdistan" s'obren entre elles i davant de la càmera, i comparteixen històries íntimes sobre amor, sexe, vergonya i guerra.

La roba interior penja per tota la botiga i des de l'emprovador s'escolten històries de la vida familiar on la lleialtat a la família és forta i les tradicions conservadores establertes marquen límits morals per a la població femenina. Així, a través de les converses, el documental dona una visió clara de com és la vida al Kurdistan i mostra la manca d'igualtat en una societat dominada pels homes.

"Llenceria fina al Kurdistan" va guanyar, el 2021, el premi de la crítica al millor documental al National Dutch Film Festival.

Fitxa tècnica

Direcció: Jacqueline van Vugt
Edició: Sandro Ligtenberg, Jacqueline van Vugt
So: Susanne Helmer
Disseny de so: Ranko Paukovic
Música: Arif Erdem Ocak, Markward Smit

"Llenceria fina al Kurdistan" és una producció de Revolver Amsterdam i Melief Film, en coproducció amb EOdocs i amb el suport de CoBO i NPO Fund.

3cat/sense-ficcio

#LesDelCriquet3Cat

Anar al contingut