Dimecres, a les 23.15

L'emergència cultural, a l'últim capítol de la temporada de "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.15, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La pandèmia de la Covid-19 ha posat en relleu, sobretot, fragilitats ja existents. Una és la de la cultura, que en el nostre país, i a diferència de països de l'entorn europeu, encara no és considerada com una de les potes de l'estat del benestar. Això fa que no estigui finançada de manera sòlida i que, sovint, qui s'hi dedica ho hagi de fer en condicions de precarietat

La pandèmia ha posat els treballadors i treballadores de la cultura en una situació crítica. Però alguns, com el guionista Mario Torrecillas, que ha hagut de suspendre el rodatge d'una pel·lícula amb Agustí Villaronga, tenen clar que la precarietat els acompanya sempre, amb pandèmia o sense. Carlos R. Ríos, director del D'A Film Festival, va reaccionar de pressa i va fer del D'A el primer festival de cinema online del país. La cantautora Judit Neddermann, que estava a  punt de publicar un disc, s'ha quedat sense concerts. I, entre altres coses, ha decidit impartir tallers de composició a través de Caixa de Ressonància, un projecte online que ha posat en marxa el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC) per donar suport als músics en aquesta crisi. Ho explica Víctor Jiménez, un dels seus impulsors, en aquest reportatge.

Faltaven cinc dies perquè es confinés tothom, quan els professionals de la cultura es van unir per declarar un estat d'alarma, que llavors no sabien fins a quin punt s'agreujaria. Reclamaven, abans de la pandèmia i les conseqüències, que la Generalitat destinés el 2% del seu pressupost a cultura. Analitzaran aquesta alarma, el paper que hi té l'administració i, també, els ciutadans, comparant-ho amb el referent més pròxim, Europa. Ho faran amb Margarida Troguet, gestora cultural i vicepresidenta de CoNCA; Lluís Bonet, director Programa Gestió Cultural UB, i David Márquez Martín de la Leona, analista, gestor i consultor cultural.

A banda del Cruïlla XXS i les Nits del Fòrum, Barcelona té dues grans ofertes de concerts més durant els mesos de juliol i agost. D'una banda, una versió més restringida del Festival de Pedralbes i, per l'altra, una nova cita anomenada Sala Barcelona al bell mig del Castell de Montjuïc. Tant l'una com l'altra contemplen els nous protocols de seguretat sanitària, com altres propostes que s'han reformulat i es mantenen aquest estiu, com l'Strenes, la Porta Ferrada, el Portal Blau, el Sons del Món o l'Essències.

El 23 de juliol és Sant Jordi. Sense haver pogut celebrar la diada quan tocava a causa de la pandèmia, enguany es farà en calça curta i banyador. Autores i autors que hi participaran amb les seves novetats (Núria Cadenes, Sergi Pons Codina, Stefanie Kremser, Jaume C. Pons Alorda i Carlota Gurt) recomanen lectures perquè, sigui quan sigui que s'hagi de celebrar, per Sant Jordi mai no faltin els bons llibres. 

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut