Gemma Morató, teòloga, periodista i professora universitària a "Signes dels temps"
Diumenge, a les 11.30

L'abús de poder i l'abús de consciència, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 11.30, a "Signes dels temps", Montserrat Esteve entrevista Gemma Morató, teòloga, dominica de la presentació, periodista i professora universitària, per parlar de com alliberar-se dels abusos de poder i de consciència.

La religiosa Gemma Morató analitza els abusos de poder i de consciència a la vida religiosa. Ho fa, en concret, a les congregacions de religioses. Diu que "l'important és detectar els abusos i acompanyar les víctimes". Parla d'ajudar les religioses a curar-se i a retrobar l'alegria de la vocació.

"I per això cal vetllar perquè la ferida no estigui mal curada o s'hagi tapat i supuri. Netegem-la, i acompanyem la víctima. Cal molta escolta i discreció, perquè si no es cau en la revictimització. La cicatriu no s'esborra. Ara bé, si només queda la cicatriu, és que s'ha fet un bon camí", afirma Morató.

D'altra banda, Gemma Morató posa èmfasi en la formació "que obre horitzons, dona eines i fa que tothom es pugui explicar". En aquest sentit, alerta: "Compte amb les congregacions que retallen en formació, perquè allà hi ha un problema." Recorda que a Catalunya moltes congregacions tenen un protocol establert. No obstant això, afirma, que "encara no està tot fet". I parla de la generació anomenada "tap", que no dona pas a religioses més joves, amb una nova manera de fer i d'entendre la vida religiosa. Davant de qualsevol situació d'abús, les religioses i religiosos es poden dirigir a la delegació de vida consagrada del seu bisbat.

Gemma Morató, teòloga, periodista i professora universitària

Respecte al vot d'obediència aquesta dominica de la presentació precisa:

"Si és una obediència que només és manar, no hi ha escolta ni diàleg i es demanen coses contra natura, aquí hi ha un problema. Soc de l'opinió que en lloc de superiora parlem de priora, que és la primera entre iguals. També hi ha congregacions que parlen de responsable o coordinadora."

La religiosa Gemma Morató és doctora en Humanitats i professora de l'URL i de l'Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco. El seu darrer llibre és el monogràfic "Caminos para sanar toda situación de abuso" (Revista Vida Religiosa). Un treball rigorós, savi i necessari, fet en la línia de tolerància zero, establerta pel papa Francesc i reconegut també a l'Amèrica Llatina, on la religiosa va sovint a donar formació.

El programa

"Signes dels temps" va encetar el setembre la trenta-vuitena temporada, i és un dels programes més veterans de TV3. Actualment, "Signes dels temps" és dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Eulàlia Tort Brodó és a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació. 

3Cat.cat/signesdelstemps
#SignesdelsTemps3Cat

Anar al contingut