La mort, felicitat i cultura, i els clàssics, a "Quan arribin els marcians"

TV3 emetrà demà, a les 23.45, un nou capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i ens entengui. L'actitud humana davant de la mort, la felicitat que proporcionen les experiències culturals, què són els clàssics literaris, qui són Los Javis i l'actriu Mar Ulldemolins seran els continguts destacats del novè capítol marcià.

Aquests dies es recorda la mort, ara fa 20 anys, de Ramón Sampedro. El seu cas va confrontar la societat a una qüestió que encara no està resolta: l'eutanàsia. I és que probablement encara hi ha molta feina per fer per aprendre a afrontar la mort de cara. Aquest és el tema que centra el "Tot és cultura" d'aquesta setmana. Se'n parlarà amb Nahuel Pérez Biscayart, protagonista de la pel·lícula "120 pulsaciones por minuto", premi del jurat a l'últim Festival de Canes; amb el director de cinema Alberto Rodríguez ("Grupo 7", "La isla mínima"), que ara dirigeix la sèrie "La peste"; amb Vero Cendoya i Natza Farré, responsables de l'espectacle "IF (l'últim desig)", que es pot veure a la Sala Atrium de Barcelona; i amb Iban Beltran, director de la companyia Parking Shakespeare, que aquests dies porten al Centre Cultural La Farinera del Clot l'obra "Pornografia". 

La cultura ens fa feliços podria ser una pregunta, però es converteix en afirmació quan es llegeix l'estudi "L'impacte de la cultura i l'oci en la felicitat dels espanyols" que acaba de publicar l'Observatori Social de La Caixa. Jofre Font ha sortit al carrer per demanar-ho, en persona, a la gent que va al teatre, al cinema o a un museu, i també per demanar-ho a la responsable de l'estudi, l'economista i professora de la Universitat de Girona Nela Filimon, i també a l'economista i professora de la Universitat del País Basc Victoria Ateca Amestoy.

Quan arribin els marcians, com se'ls pot explicar què són els clàssics? I què són els clàssics literaris? El programa ho demana a l'escriptor mexicà Juan Villoro, que ha publicat "La utilidad del deseo", i a l'escriptor italià Nuccio Ordine que, amb "Clàssics per a la vida", en fa el seu propi cànon i fa una afirmació rotunda: "La cultura és l'únic instrument que tenim per fer la humanitat més humana."

Aquesta setmana, l'associació espanyola d'informadors cinematogràfics ha lliurat els Premis Feroz. Més enllà dels guardons, ha estat l'emotiu discurs de Javier Calvo, codirector de "La llamada" –una de les pel·lícules guanyadores–, el que ha despertat més interès. Javi Calvo és el 50% del que es coneix com Los Javis. L'altre 50% és Javier Ambrossi. I junts estan sacsejant el panorama audiovisual espanyol. La Tuitipèdia explicarà qui són Los Javis, a les portes dels Premis Gaudí i dels Premis Goya, que també els poden donar una alegria.  

Mar Ulldemolins és infidel "Un cop l'any" al Teatre Poliorama. Potser, fins i tot, els marcians l'hi perdonarien, però primer han de saber què vol dir ser infidel i, per això, aquesta setmana l'abduiran. 

I, per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, tinguin opcions per triar.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut