Diumenge, a les 22.05

"La gran evasió": la massificació dels espais naturals, a "30 minuts"

Diumenge, a les 22.05, el "30 minuts", a TV3, començarà la seva 38a temporada amb "La gran evasió", un reportatge de Josep Badell, una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Trementina Produccions, sobre l'afectació de la massificació en els espais naturals protegits, causada per l'augment del turisme de proximitat.

En aquesta nova temporada l'equip del "30 minuts" prendrà el pols al país i al món per recollir, en els diversos formats del programa, el batec de l'actualitat per seguir aportant, cada diumenge a la nit, amb rigor, perspectiva i pluralisme, elements per a la reflexió i la millor informació amb profunditat, marca de la casa.

Durant els últims mesos s'ha vist amb sorpresa com espais naturals que solien ser solitaris i silenciosos s'han convertit en espais massificats de manera puntual o permanent, segons el cas. Els desconfinaments han provocat que moltes persones anessin a la natura per primer cop, i una nova fornada de gent s'endinsa en els secrets dels entorns naturals i salvatges, sovint amb un gran desconeixement i amb actituds reprovables. En el fons, no es tracta d'un problema nou. La cosa ve de lluny, però s'ha vist agreujada durant els últims trenta anys i visibilitzada durant la pandèmia més que mai.

La part positiva és que més gent s'apropa a la natura, aprèn a valorar-la i descobreix el que hi ha al darrere. La part negativa és que no tothom ho fa amb una bona educació general ni mediambiental, ni amb consciència dels problemes de seguretat i de rescat que ocasiona el desconeixement de la muntanya.

El reportatge, en un anar i venir continu entre locals i visitants, dona veu a tots els sectors implicats: ciclistes, motoristes, excursionistes, caçadors, propietaris, empresaris, científics, conservacionistes, ecologistes, gestors, guardes i usuaris puntuals, i compta també amb la presència de Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en representació del govern de Catalunya.

"Cal diàleg entre totes les parts" és una demanda constant de tots els afectats. El reportatge els ha escoltat a tots. El gran problema és que la hiperfreqüentació dels espais naturals accelera la pèrdua de biodiversitat, ja molt amenaçada al nostre país. Els visitants no són innocus per al medi natural. De forma inconscient, trepitgen, fan soroll i mouen la fauna.

L'educació mediambiental sembla el gran remei a desenvolupar, malgrat les queixes que no n'hi ha ni tan sols una assignatura a les escoles, però mentrestant, l'única opció davant la massificació dels espais naturals és el control i les restriccions, tant econòmiques com d'accés. Posar portes al camp. Caldrà entrar en un nou món, on abans d'anar a la muntanya o a la platja haurem de veure si podem accedir-hi o hem de demanar permís. O potser seran els propietaris els que acabaran tancant les seves finques i prohibint l'entrada als visitants, ja cansats del que consideren massa pressió?

I què ha de passar amb el turisme rural i mediambiental, del qual viuen moltes famílies i pobles de Catalunya? No és estrictament un tema econòmic, que també, sinó un tema de gaudi personal, de llibertat i de drets, en definitiva, d'una necessitat tan humana com és el contacte amb la natura. Però, d'altra banda, hem de ser conscients que si no la protegim ara, demà no quedarà res per protegir. Deixarem d'anar als rius perquè l'aigua ja no serà clara, abandonarem el corriol obert al bosc per milers de bicicletes quan ja no serveixi per transitar i n'obrirem de nous, fent més gros el problema.

Tot plegat, un puzle que només es pot resoldre amb diàleg i amplitud de mires per part de tothom i, sobretot, atenint-nos a les dades que aporten els científics, que d'altra banda, sense suport polític ni social, segueixen predicant sovint al desert.

Davant el dret reconegut de gaudi dels espais naturals, cal regular-lo, però fins a quin punt? Qui posa el cascavell al gat?

Un reportatge de Josep Badell
Guió de Carles Caparrós i Cristina Vicente
Producció: Sacha Soliman

Una producció de TV3 amb la col·laboració de Trementina Produccions

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

Anar al contingut